CHP İstanbul'da kazanabileceği ilçelerde, meclis çoğunluğunu kaybedebilir!

Belediye başkanlığını kazanmak, kontejan meclis üyeliğini kazanmak değildir. CHP İstanbul'da seçimleri kazanabileceği en az altı ilçede (Beyoğlu, Sarıyer, Esenyurt, Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Silivri vb.) meclis çoğunluğunu kaybedebilir. Cumhur İttifakı kaybettiği ilçelerde mecliste çoğunluk olabilir. Tabii İBB'de İmamoğlu kazandığında ise, büyükşehir meclisinde Cumhur İttifakı çoğunluk olur.

Türkiye ve İstanbul genelinde Cumhur İttifakı, seçimleri kaybettiği ilçelerin bazılarında, meclis çoğunluğunu kontrol edebilir.
Millet İttifakı da seçimleri kazandığı kimi 
ilçelerde, meclis çoğunluğunu kaybedebilir.
Neden mi?
Kamuoyu genellikle kontejan meclis üyeliğini, kazanan belediye başkanının partisinin kazandığını düşünüyor.
Halbuki yerel seçimlerde, dört ayrı oy kullanıyoruz. Bir büyükşehir belediye başkanlığının ayrı bir zarfta, ilçe belediye başkanlığı ve meclis üyeliğini ise ayrı bir zarfta, muhtar adaylarını da ayrı bir zarfta kullanıyoruz. 
Bir siyasi partinin ilçe belediye başkanına oy verirken seçmen genellikle, meclis grubu listesine de oy kullanıyor.
Ancak durumun farklı olduğu iki örnek yakın tarihimizde duruyor.
Biri Beylikdüzü'nde diğeri Büyükçekmece'de yaşandı.
2009 seçimlerinde Beylikdüzü'nde belediye başkanlığı seçimlerini AK Parti Adayı Yusuf Uzun kazanırken CHP Adayı Vecdet Öz kaybetti. Kaybeden ÖZ'ün meclis listesi en çok oyu alırken, kazanan Uzun'un meclis listesi ise daha az oy aldı. Ve kontejan meclis üyeliğini CHP kazandı.
Aynı seçimlerde Büyükçekmece'de CHP Belediye Başkan Adayı Dr. Hasan Akgün seçimleri kazanırken, İlker Gürbüz'ün meclis listesi ise 1. oldu. Ve kontejan meclis üyeliğini AK Parti kazandı. 
Seçmen çok küçük bir oranda da olsa, belediye başkanıyla meclis listesinde ayrı partilere oy verebiliyor.
****
Türkiye genelinde olduğu gibi; İstanbul'da AK Parti, MHP ile Cumhur İttifakını oluştururken, CHP ve İYİ Parti ise Millet İttifakını oluşturuyor.
Cumhur İttifakı'nı oluşturan AK Parti 36 ilçede kendi adayını, MHP'de üç ilçe de kendi adayını çıkardı.   
Millet İttifakı ise İstanbul'un 4 ilçesinde İYİ Parti, 25 ilçesinde CHP, 10 ilçede her iki partide belediye başkanlığı seçimlerine kendi adayları ile katılıyor.
HDP 13 ilçede başkan, 
24 ilçede meclis listesi çıkardı
Millet İttifakı dışında kalan ama batıda kimi il ve ilçelerde CHP adaylarını destekleyecek olan HDP; İstanbul'da 13 ilçede (Beykoz, Çekmeköy, Sultanbeyli, Ümraniye, Bayrampaşa, Esenler, Kağıthane, Gaziosmanpaşa, Sultangazi, Arnavutköy, Bağcılar, Başakşehir, Güngören) belediye başkanlığı ve meclis üyeliği seçimlerine, 10 ilçede (Şile, Tuzla, Üsküdar, Pendik, Beyoğlu, Eyüp, Sarıyer, Zeytinburnu, Fatih, Bahçelievler, Beylikdüzü, Esenyurt, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Silivri) sadece meclis üyeliği seçimlerine katılıyor. İYİ Parti'nin aday çıkardığı 4 ilçede, CHP'nin de aday gösterdiği 9 ilçede de aday çıkarırken, CHP'nin aday çıkardığı 26 ilçede aday çıkarmıyor.
 ****
HDP, CHP'nin seçim kazanabileceği; Beyoğlu, Eyüp, Zeytinburnu, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Kartal, Sarıyer, Şişli, Tuzla, Üsküdar ve Esenyurt'ta meclis listesi çıkarttı.
Bu şu demek, İstanbul'da yüzde 45'in altına düşmeyecek olan Cumhur İttifakı'nın seçim kaybedebileceği ancak meclis çoğunluğunu kazanabilme ihtimali olan ilçeler ise şunlar: Beyoğlu, Sarıyer, Esenyurt, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Silivri.
Millet İttifakı'nın tersine Cumhur İttifakı seçim kazandığı her yerde meclis çoğunluğunu da kazanırken, Millet İttifakı’nın ise seçim kazandığı her yerde meclis çoğunluğunu kaybetme riski olacak. 

Bozkurt başkanlığı kazanırken, 
meclisi kaybedecek!

Örnek, Esenyurt'ta seçimleri Millet İttifakı'nın Belediye Başkan Adayı Kemal Deniz Bozkurt yüzde 53-54 bandıyla kazanabilir.
Cumhur İttifakı, AK Parti yüzde 45 bandında kalabilir. Yüzde 45 aynı zamanda meclis oyu olacaktır.
CHP Mecliste yüzde 40, HDP'de yüzde 13-14 bandında oy aldığında, (24 Haziran seçimlerinde HDP'nin Esenyurt oyu yüzde 22) meclis çoğunluğunu 22 artı 5 ile toplam 27 meclis üyesi ile AK Parti kazanacaktır. CHP 15, HDP 5 meclis üyesi ile mecliste yerini alacaktır.
****
Esenyurt'takine benzer sonucun en az 6 ilçede yaşanma ihtimali vardır.
CHP adaylarının seçimleri yüzde 1 ile 10 arasında farkla kazanacağı her yerde HDP yüzde 5 ile 10 oy aldığında kontejan adaylarını Cumhur İttifakı kazanacaktır.
Bu aynı zamanda, HDP seçmenin desteklediği Millet İttifakı'nın adayı İmamoğlu'nun başkanlığı kazandığın da, İBB Meclisi'nde azınlığa düşmesi demektir.

Son söz: Nazım Hikmet'in "Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkı'nda. Ne sen bunun farkındasın, ne polis farkında"  şiirinin mısralarını şöyle çevirmek mümkün. İstanbul'da belediye başkanlığını kazanınca kontejan meclis üyeliğinin kazanılacağını düşünen CHP adayları var.  Kazanırken, meclis çoğunluğunu yitirecekler. Daha seçimlere 12 gün varken bu sorun çözülebilir mi? Tabii. Ancak bu sorunun farkında olmayanlar, bilmedikleri sorunu çözebilirler mi? 
Çıkmayan candan umut kesilmezmiş!
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Tarakçı Arşivi