CHP Kurultayı için önerilerim

Cumhuriyet Halk Partisi'nin Mart ayında yapılması gereken 37. Kurultayı bilindiği gibi pandemi nedeniyle bu güne kadar yapılamadı.

Şimdilerde kurultay hazırlığı yapan parti yönetiminin açıklamalarına göre. Bilim Kurulu kapalı alanda yapılmasının uygun olmayacağı görüşünü bildirmiş.

Bunun üzerine yönetim açık alan aramaya başlamış ancak bunda da adres bilgilerinde mutlak kapı numarası bildirilmesi gerektiği için çözüm aranıyormuş.

Elbette demokrasilerde çare tükenmez ve mutlaka bulunur.

Cumhuriyet Halk Partisi Kurultay delegeliği parti üyeleri için çok önemlidir. Bu onur ve gurur yıllar boyu taşınır. Bülent Ecevit ve Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vermiş biri olarak bu gururu ben hala yaşıyorum.

Kurultay zamanında yapılamadığı için bazı delegeler şu günlerde, “Delege seçildik ama, delegeliğimizi yaşayamıyoruz. Ne arayanımız ne soranımız var. Kimlere oy vereceğimizi de bilmiyoruz” diyorlar.

Haklı da olabilirler, tabanda heyecan kalmamışa benziyor. Gençler ülkemizden gitmek istiyor onlara umut veren yok. Yokluk, yoksulluk, işsizlik, geçim sıkıntısı altında halk inliyor.

Taban, "Madem parlamentoda etkin değiliz o zaman halka inelim. Nasıl olsa onlar istediklerini isteği biçimde geçiriyorlar. Sorunları köy, kasaba ilçe ve illeri gezerek halka anlatalım ve bir halk hareketi başlatıp, gelecek için umut ışığı yakalım" diyor.

Geçtiğimiz günlerde Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun bu konuda söylediği, “Halka olumsuzlukları değil. Ülkemizin bu sorunları halledecek durumda olduğunu, ancak yönetimin bunu beceremediğini anlatıp, iktidarımızda her şeyin günümüzden çok daha iyi olacağını ve herkesin mutlu olacağı umudunu verelim” demesi çok iyi bir fikirdi. Bunun mutlak yapılması gerekir.

Şimdi gelelim açık havada bile olsa sosyal mesafe korunarak yapılacak büyük kurultayın nasıl yapılması gerektiğine.

TÜZÜKTE YAPILMASI GEREKENLER

* Partinin organlarında görev alması gerekenlerle, ilgili yerlere aday olmak isteyenlere 70 yaş sınırı getirilmelidir. 70 yaşını geçen partililer CHP Danışma Kurulu Üyesi olmalı ve bu kurulu oluşturan parti emektarları ilçe, il ve Genel Merkez’e görüş ve tavsiyelerini bildirip takipçisi olmalıdır.

*İlçe, İl ve Genel Merkez Yönetimleri kongre ve kurultayda iki eksikle seçilmeli ve bu iki eksiği daha sonra Kadın Kolları Başkanı ile Gençlik Kolları Başkanları’nın tamamlaması getirilmeli.

* Milletvekilleri başta olmak üzere diğer seçilecek kişileri parti üyeleri seçmeli. Genel Başkan’a belirli sayıda kontenjan hakkı tanınmalıdır.

*Parti Meclisi görev ve yetkisini Merkez Yönetim Kurulu’na devretmemelidir. Parti ve memleket meselelerinde sıklıkla toplanıp kararlar almalı ve yürütme kuruluna görev vermelidir.

* Parti üyeleri faal olmalı mevcutların durumları kontrol edilip gözden geçirilmelidir. Aidat ödentileri mutlaka takip edilmelidir.

KURULTAY NASIL YAPILMALI

Nerede yapılacağı nasıl yapılacağı belirlenmeyen, açık alanda yapılması planlanan, seyircisiz, partilisiz, dolayısıyla gürültüsüz, patırtısız, heyecansız bir kurultay yapmaktansa,

* Kurultay’ın günü belirlenip ilan edilsin ve adaylık başvuruları başlatılsın. Başvurular elektronik ortamda ya da posta yolu ile olabilir.

* Yapılan müracaatlar, tıpkı Kurultaylarda olduğu gibi numaralansın. Adayların kısa öz geçmişi ya da kendini tanıtmaları CHP internetinde veya açılacak aday tanıtım sitesinde bu imkan sağlansın.

* Kovit-19 nedeniyle Ankara’ya gelemeyen delegeler, bu siteden adayları tanısın ve kimlere oy vereceğini tespit etsin. Bu sitede anahtar listede yayınlansın. Böylece kimse kimseye baskı yapması engellendiği gibi delegelerde hür düşüncesiyle oy vermesi sağlansın.

*Kurultay’ın yapılacağı gün oluşturulacak divan adaylara söz versin. Onlar önceden oluşturulmuş olan elektronik ortamda ve televizyonlar kanalı ile delegelere hitap etsin.

*Bu görüşmeler sonrasında tıpkı TBMM’de olduğu gibi Hakim ve Noter gözetiminde iki saat süre verilerek elektronik ortamda oylama yapılsın. Böylece kurultay sıkıntısız ve dünya tarihine geçecek şekilde gerçekleştirilmiş olur.

Açık alanda insanların birbirlerinden uzak olmaktan insanların şakalaşamayacakları bir çayır ortamında olmaktansa, bu şekilde yapılmasının daha uygun olacağı kanaati ile durumu ilgililerin bilgi ve takdirine sunuyorum.

Bu durum garip gelebilir ama, inanın elektronik ortamda çok daha sağlıklı ve masrafsız olacaktır. Ülkemiz çağdaş düzeye ulaşıp okur-yazar oranı artıkça gelecekte hile ve hurda olmaması için Genel Seçimlerin de böylesi ortamda yapılacağı günlerin hayali ile herkese selamlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Dolu Arşivi