CHP'nin 'İktidar Kurultayı'ndan akılda kalacaklar... CHP soldan uzaklaşıyor!

Cumhuriyet Halk Partisi'nin 25-26 Temmuz’da Ankara'da yapılan kurultayı son yılların en ilginç kurultaylarından birisi olarak akıllarda kalacak. CHP’nin iktidar parolasıyla yapılan olağan kurultayında yeni Parti Meclisi üyeleri belirlendi.

Delegeler Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde yer alan birçok ismi liste dışında bıraktı.

CHP soldan uzaklaşıyor...!

Liste dışı kalan isimlerden yola çıkarak ve listeye alınan isimlerden anlaşıldığı üzere Cumhuriyet Halk Partisi'nin sol parti görünümünden uzaklaştığını merkeze ve sağa daha çok yaklaştığını söylemek mümkün.

Aslına bakarsanız Z kuşağının siyasette giderek etkin bir şekilde yer almasına rağmen ülke nüfusunun gençleşmesine rağmen iktidar hedefleyen bir siyasi partinin soldan uzaklaşarak bu hedefine varmasını daha da zorlaştıracağı aşikar.

İlhan Cihaner'e verilen imzalar geri çekildi
CHP Genel Başkan adayı İlhan Cihaner'e aday olması için gerekli olan 70'nın çok daha fazlası toplanmasına rağmen, imza atan delegelerin yarıdan fazlası iş, aş, para, vs gibi tehditlerle geri çekilirken kurultay alanında yer alan sandıklarda en fazla 10 kişinin oy kullanması da salgın bahanesiyle delegelerin tavrının belirlenmesinden kaynaklı düşünüldüğü ifade edildi.

Bu adarad İlhan Cihaner'e de eleştiride bulunanlar; 'siz üç dönem milletvekili ve PM üyesiyken de partide konuşmanızda yer alan aynı şeyler gerçekleşiyordu. O zaman neden birşeyler yapmadınız da şimdi listede olmadığınız için (eleştitleriniz doğru olmasına rağmen) destek istiyorsunuz' şeklinde serzenişte bulundular.

chp kurultayı

Gürsel Tekin yeniden listelerde
Tuncay Özkan'a büyük şok!

Daha önce MYK'da da yer alarak Genel Sekreter görevi yapan İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin bu defa hem anahtar listede yer aldı hem de seçilecek kadar oy almayı başardı.

CHP'nin mevcut MYK üyelerinin tamamı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesinde yer almasına rağmen CHP Genel Başkan Yardımcıları Tuncay Özkan, Ahmet Ünal Çeviköz, Yıldırım Kaya ve Aykut Erdoğdu, Parti Meclisi'ne giremedi.

Aykut Erdoğdu da en çok oy alan 52 kişilik listede yer almasına rağmen cinsiyet ve genç kotasına takılarak Parti Meclisi'ne giremedi.

*

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak 982 oyla PM seçimlerinde ilk sırada yer alırken, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu 862 oyla ikinci, Ali Öztunç 855 oyla üçüncü oldu.

Eski CHP İzmir İl Başkanı Rıfat Turuntay Nalbantoğlu 848 oy alırken, Genel Başkan Yardımcılarından Oğuz Kaan Salıcı’ya 844, Onursal Adıgüzel’e ise 836 oy çıktı.

Ali Şeker üzdü, Böke sevindirdi
İki dönemdir CHP İstanbul milletvekilliği ve PM üyeliği yapan Dr. Ali Şeker anahtar listesinde olmamasına rağmen bu defa 314 oy alarak 80. Sırada yer aldı ve PM'ye giremedi. Parti içi muhalif kanat olan, Gelecek İçin Biz grubu destekçilerinden Ali Şeker genel başkan adaylarından İlhan Cihaner'i destekliyordu.

Muhalefet kanatta olmasına rağmen anahtar listede yer alan Selin Sayek Böke 794 oy alarak PM'de yer almayı başardı.

Anahtar listede yer almamalarına rağmen; Elazığ Milletvekili Gürsel Erol 824, PM üyesi Eren Erdem 637, eski milletvekilleri Müslim Sarı 592, Gaye Usluer 661 ve Gökhan Günaydın 641 oy alarak PM’ye girebilecek oya ulaştılar.

Sanatçı Onur Akın, 777 oy almasına rağmen cinsiyet kotası nedeniyle BilimKülürSanat kuruluna giremedi.

*
CHP'de cinsiyet ve gençlik kotasına takılıp PM'ye giremeyen 10 erkek!

CHP ilk 52 kişilik PM listesinde olmasına rağmen tüzük gereği cinsiyet ve gençlik kotasına takılarak PM'ye giremeyen isimler belli oldu.

kemal kılıçdaroğlu


*
CHP Tüzüğü'nün 56. maddesi gereği, Parti Meclisi'ne seçilecek adaylardan yüzde 33 cinsiyet kotası, yüzde 20 de gençlik kotası uygulanır. CHP tüzüğündeki bu cinsiyet ve gençlik kotasından dolayı CHP'de 9 erkek aday ilk 52 kişilik listede olmalarına rağmen PM'ye giremedi.

Cinsiyet ve gençlik kotasından dolayı PM'ye giremeyen isimlerin sıraları ve aldıkları oy oranları ise şöyle oluştu:
1- Akif Hamzaçebi - 40. sırada (569 oy aldı)
2- Turan Aydoğan - 41. sırada (551 oy aldı)
3- Sezgin Tanrıkulu - 42. sırada (545 oy aldı)
4- Mehmet Tüm - 45. sırada (523 oy aldı)
5- Cemal Canpolat - 46. sırada (521 oy aldı)
6- Hakkı Akalın - 48. sırada (520 oy aldı)
7- Hüseyin Yaşar - 50. sırada (510 oy aldı)
8- Mehmet Ali Çelebi - 51. sırada (507 oy aldı)
9 - Aykut Erdoğdu - 52. sırada (499 oy aldı)
10 - Emre Yılmaz - 39. sırada (573 oy aldı)
*
CHP tarihinde bir ilk: Sevgi Kılıç PM'ye giren ilk başörtülü siyasetçi oldu...

CHP 37. Olağan Kurultayı tamamlandı. 52 kişilik Parti Meclisi bu sabah itibarıyla netleşirken, CHP tarihinde de bir ilk yaşandı. 27 yaşındaki Sevgi Kılıç, CHP PM'ye giren ilk başörtülü siyasetçi oldu.

Gazeteciler seçilemedi
KRT Tv sahibi Tuncay özkan dışında Yurt Gazetesi sahibi Durdu Özpolat ve Gazeteci İdris Akyüz de aday olmalarına rağmen PM'ye seçilemeyen gazeteciler oldular.

İmamoğlu ve Kaftancıoğlu  fazla asılmadı
Cumhuriyet Halk Partisi'nin İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu kurultayda fazla etkin olmamak ve tepki toplamamak adına fazla talepte bulunmadılar.

Örneğin İmamoğlu'na çok yakın isim olmasına rağmen, Aykut Erdoğdu, Akif Hamza Çebi ve Sezgin Tanrıkulu, Aykut Erdoğdu ve Turan Aydoğan'ın da Kaptancıoğlu'na yakın olmasına rağmen PM'ye girecek kadar oy almamaları bu tesbitimizi doğrular cinsten.

Bu kadro partiyi 2023'e götürecek
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kurultayda yaptığı konuşmada 'Dostlarımla iktidara gideceğiz' diyerek bir anlamda 'Millet İttifakı' mensubu siyasi partilere de göz kırparak ilk genel seçimde iddialı olduklarını vurguladı. Bakalım 2019 yerel seçimlerinde özellikle büyükşehirlerde başarılı olan CHP ilk genel seçimde iktidar hedefine kavuşacak mı yoksa Kılıçdaroğlu genel başkanlığında yeni bir genel seçim yenilgisi tatmakla mı yetinecek...?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi