CHP’nin adayı benim diyen Hamzaçebi’ye anket şoku!

Bugünkü  yazımda CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2019 seçimleri başkan aday adaylığı için ortaya çıkan iki isim Akif Hamzaçebi ve Gürsel Tekin’den bahsedeceğim.
Önce Hamzaçebi için verilen yemekten bilgiler sonrasında ise, 16 nisan halk oylamasında anket yapan firmalar arasında en başarılı tahminleri yaparak dikkat çeken Konsensüs'ün İBB AK Parti ve CHP adayı kim olsun anketini sizlerle paylaşacağım.
*
Önceki gün bölgemizde bulunan nezih mekanlardan Cemil Hoca Balıkçısı’nda bir akşam yemeğine davet edildim.
Bölgemizde yaşayan, iş yapan, siyaset yapan Çebi ailesinden bazı isimler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan aday adaylığını açıklayan, CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi’yi bir akşam yemeğinde ağırlamak istemişler.
Sadece CHP’li değil her partiden Çebi soyadı taşıyan isim vardı bu yemekte.
Zaten dar bir kapsamda düzenlenmişti.
Sanırım 150-200 kişi vardı.
Akif Hamzaçebi burada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na giderek İBB başkanlığına aday olmak istediğini ve sonrasında da çalışmalarına başladığını, İstanbul’da yaşamış bir kişi olarak da İstanbul'un sorunlarına çözüm bulmak gibi bir sorumluluğu omuzlarında hissettiğini belirtti.
*
Yaklaşık 15 dakika bir konuşma yaparak davetlilere seslenen Hamzaçebi soru almayınca, yemekte bulunan iki üç basın mensubundan birisi olarak yanına gittim ve sorularımı orada yönelttim.
Konuşmasında İstanbul’un sorunlarından bahsederken, trafik, yeşil alan, eğitim, işsizlik gibi konulardan bahsettiğini ve bunları çözmek için de yerel yöneticilerin iktidarın desteğini almadan nasıl başaracağını sordum. Ve bir diğer sorumda da CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun kendisini kurultayda partinin genel sekterliğine getirdiğini, bu durumun da akıllara en çok ‘sana ihtiyacım var, burada sana ikinci adam görevi vermişim, İstanbul adaylığını unut’ tesbitini getirdiğini, bunun farkında olup olmadığını sordum.
Hamzaçebi iki sorumu şöyle cevapladı: ‘Öncelikle benim adaylığımda CHP önce İstanbul’u kazanacaktır, oradan da partimiz büyük bir çıkış yakalayarak Türkiye’de iktidar olacaktır ve benim projelerimi çok daha kolay hayata sokacağız.
CHP Genel Sekreteri olmama gelince ise, bence Sayın Kılıçdaroğlu benim kendisine İBB adayı olma talebimi olumlu değerlendirerek, kendimi aday adaylığı sürecinde yurttaşlara çok daha iyi anlatmam için, bu unvanın getirdiği avantajları göz önünde bulundurmak istemiştir. Kaldı ki inanın bana çok yönlü anketler yapılsın, CHP’nin İstanbul adayı kim olsun diye, ben açık ara birinci çıkacağımı biliyorum.’

Konsensüs anketinden Binali Yıldırım ve Gürsel Tekin çıktı!


Gördüğünüz gibi Akif Hamzaçebi bu kadar iddialı konuşurken dün elime geçen 16 nisan halk oylamasında anket yapan firmalar arasında en başarılı tahminleri yaparak dikkat çeken Konsensüs'ün ‘İstanbul kimi istiyor, hangi partiye oy veriyor?’ anketi çok farklı sonuçlar veriyordu.
İstanbul’un 39 ilçesinin 100 mahallesinde 2 bin kişi ile yapılan görüşmeyle seçmenin eğilimini ölçen Konsensus’a göre, AK Parti için en ideal İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım. CHP’de ise Gürsel Tekin açık ara farklı öne çıktı. İstanbul’da bugün bir yerel seçim olsa seçmenin eğilimi de belirlendi.
*
İşte, 5-14 Mart 2018 tarihleri arasında 2 bin kişiyle anket çalışması yapan Konsensus Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin o verileri:
- Bu pazar bir yerel seçim olsa İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy verirsiniz? Cevap: AK Parti yüzde 46.9, CHP yüzde 39.3, MHP yüzde 3.9, HDP yüzde 5 oldu.
Yerel seçim tahminine göre ise genel seçimlerde partilere verilen oy, AKP yüzde 49.3, CHP yüzde 41.3, HDP yüzde 5.2, MHP yüzde 4.3, diğer yüzde 01.0 olarak belirlendi.
- Ankette AK Parti’nin adayı olarak Binali Yıldırım için yüzde 46, CHP’nin adayı olarak da Gürsel Tekin için yüzde 45 oy çıktı.
AKP’li seçmenin yüzde 95.2’si, CHP’li seçmenin yüzde 4.4’ü, MHP seçmeninin ise yüzde 50’si, Binali Yıldırım’ın aday olması durumunda AKP’ye oy vereceğini belirtti. Aynı soru Gürsel Tekin için sorulduğunda ise CHP’den yüzde 96.7, AKP’den yüzde 9, HDP’den yüzde 16, MHP’den yüzde 49 olumlu görüş bildirildi.

İŞTE CHP’Lİ ADAY ADAYLARININ ORANI
Ankette, ‘Sizden CHP için tek bir İBB adayı seçmeniz istense hangisini seçersiniz?’ sorusu soruldu. Şu sonuçlar çıktı:
Gürsel Tekin: Yüzde 41.4,
Engin Altay: Yüzde 14.8
Ekrem İmamoğlu: Yüzde 12.7
Mehmet Akif Hamzaçebi: Yüzde 12.4
Cemal Canpolat: Yüzde 10.8
Canan Kaftancıoğlu: Yüzde 7.9

İMAMOĞLU HAMZAÇEBİ’DEN YÜKSEK ÇIKTI
Ankete katılanlar Karadenizlileri temsilen Hamzaçebi’den çok Beylikdüzü Belediye Başkanı ve Topbaş’ın istifası ile meclis üyelerinin seçimiyle gerçekleşen seçimde CHP’nin adayı olan Ekrem İmamoğlu’nu tercih etmiş oldu.

AK PARTİ’DE KİMLER İSTENİYOR?
AKP için yöneltilen aynı soruya karşılık adaylar ve oy oranları şöyle belirlendi:
Binali Yıldırım: Yüzde 43.6
Kadir Topbaş: Yüzde 19.7
Ahmet Misbah Demircan: Yüzde 10.9
Mustafa Demir: Yüzde 9.9
Bayram Şenocak: Yüzde 8.3
Mevlüt Uysal: Yüzde 7.7

chp ak parti istanbul

Konsensus Araştırma, sorgulanan adaylar arasında İBB yarışında AKP için en ideal adayın Binali Yıldırım, CHP için ise Gürsel Tekin olarak ortaya çıktığını belirtti. AKP’de potansiyel İBB adayı olarak Binali Yıldırım, partisinin 0,6 üzerinde puan oy oranına ulaşırken CHP’de ise Gürsel Tekin, partisinin 3,8 puan üzerinde bir oy oranına erişti. AKP’de imajı en yüksek olan potansiyel İ.B.B. Başkan adayının Yıldırım olmasına karşın, Yıldırım’ın imajını, beğenilme faktörü negatif etkiledi. Tekin için negatif faktör, tanınma konusu oluyor.

CHP KAZANABİLİR
Araştırma sonucuna göre, görüşülen İstanbul seçmenlerinin %49,3’ü bu Pazar bir yerel seçim olsa, İBB Başkanlığı için AK Parti’ye oy vereceğini, yüzde %41,3’ü ise CHP’ye oy vereceğini belirtti. Mart 2018’de AKP ile CHP arasındaki farkın, 30 Mart 2014’te olduğu gibi 8 puan olduğu kaydedildi. İstanbul seçmeninde 16 Nisan 2017 referandumundan bu yana referandum tercihinde bir değişiklik gözlenmediği, dolayısıyla CHP’nin imajı yüksek bir aday ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanma olasılığının bulunduğu görülmekte.
İstanbul’daki Genel seçim tercihleri açısından AK Parti ile CHP arasında makas AK Parti lehine 20,7 puana yükselirken, Cumhur İttifakı’nın oyu toplamda yüzde 57’ye yükseldi. Ancak bu oranın, yerel seçim tercihlerini etkilemediği görülüyor.
*
Anlayacağınız bir yıl boyunca daha çok anketler yayınlarız.
Yorumlar yaparız.
Hadi bu ilki olsun.
Dahası yakında elimize ve sizlere ulaşır…
İyi haftalar…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Mert Arşivi