Corona virüste kontrolu kaybediyoruz

ANORMAL normalleşme, serbestleşme, sahiller, yaz ayları, deniz ,güneş, kum, düğünler derken Eylül ayının gelmesiyle de maalesef Mart ayından bu yana Haziran sonuna kadar Sağlık ordumuzun büyük emekleriyle geriletilen Coronavirüs tüm ülkede yeniden azdırıldı. Azdırıldı diyorum çünkü bu virüsü azdıran bizleriz sizlersiniz önlem almayanlar, umursamayanlar, bize bir şey olmaz diyenler. sizler yüzünden hergün onlarca kişi artarak ölmeye devam ediyor. Bu durum korkarım ki böyle giderse kabus boyutuna gelerek artarak devam edecektir. Önlemlere rağmen gelinen nokta maalesef cehaletin, aymazlığın pik noktasıdır. Bu devam ettikçe üzülerek söylemek gerekirse Corona virüs belasından kurtulamayacağız. Aylar sonra görüşme olanağı bulan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman ve TTB COVID-19 İzleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özlem Kurt Azap, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Sağlık Bakanlığı’nda bir araya geldi
 

Kontrolü kaybettik


Adıyaman ve Azap’ın giderek artan sayıda hekim ve sağlık çalışanının COVID-19 nedeniyle yaşamını yitirmesinden duyulan üzüntüyü ifade etmek ve kayıplara dikkat çekmek amacıyla siyah giysi ve maskelerle katıldıkları görüşmede hekim ve sağlık çalışanlarının içinde bulundukları koşullar ve tükenmişlik, hekim ve sağlık çalışanlarının maaşları ve COVID-19’a yakalanan sağlık çalışanlarının maaşlarında yapılan kesintiler, tarama testleri, grip ve pnömokok aşıları, COVID-19 aşısı çalışmaları, COVID-19 ile ilgili Türkiye verileri ile tabip odası yöneticileri ve hekimlere yönelik baskılar konuşuldu.


Prof. Dr. Sinan Adıyaman pandeminin geldiği noktada kontrolün elden kaybedildiği yönündeki görüşlerini ilettiklerini belirtti. Bakan Koca’ya sağlık çalışanlarının sorunlarını aktardıklarını bildirdi. Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) çalışan aile hekimlerinin hasta oldukları ve rapor aldıkları zaman maaşlarından kesinti yapıldığını belirten Adıyaman, Sağlık Bakanı’nın bu sorunun en kısa zamanda çözüleceğini ve hekim maaşlarıyla ilgili bir düzenlemeye gidileceğini söylediğini aktardı. Adıyaman, bu gelişmenin memnuniyet verici olduğunu belirterek, “TTB yalnız hekimlerin değil tüm sağlık çalışanlarının yanında olmaya devam edecek” diye konuştu.
Rakamlar farklı gerçekçi değil
TTB’ye gelen COVID-19 verilerinin Bakanlığın açıkladıklarından tamamen farklı olduğunu söylediklerini belirten Adıyaman, Bakanlığın açıkladığı rakamları gerçekçi bulmadıklarını, gerek virüsün yarattığı yükü gösterebilmek ve gerekse bilim insanlarının bu verilerden yararlanarak bir takım öngörüler geliştirebilmelerini sağlamak için kendilerine gelen rakamları açıklamaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.


Bakan Koca’nın tarama testleriyle ilgili olarak özellikle riskli alanlarda çalışanlarla ilgili bir çalışma yürütüleceğini ve testlerin rutin pratikte uygulanmak üzere bir hazırlık yapılacağını söylediğini belirten Azap, Bakan’ın bunun talimatını da görüşme sırasında verdiğini aktardı.
 

Cankurtaran: Ankara Wuhan oldu


Hacettepe Üniversitesi’nden iç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran, bulunduğu şehirde hızla artan ‘corona’ vakalarına dikkat çekerek “Ankara Wuhan oldu” dedi.
Türkiye’de virüsün yayılımı alınan tedbirlerle bir dönem yavaşlamış olsa da 1 Haziran’da başlayan ve ‘kontrolsüz’ olduğu eleştirileri yöneltilen ‘normalleşme’ sürecinden sonra vaka sayıları fırladı. Salgının en yoğun yaşandığı illerden Ankara’da, Sağlık Emekçileri Sendikası’na göre günde 2 bin vaka kaydediliyor. Ankara Tabip Odası da pandemi hastanelerinde yoğun bakım ünitelerinin tamamen dolduğunu, şehirdeki diğer hastanelerde de benzer sorunlar yaşandığını belirtiyor.
Twitter’da Ankara’daki duruma ilişkin paylaşım yapan Prof. Dr. Cankurtaran, şunları yazdı:
"Ankara Wuhan oldu. 10-14 gün sokağa çıkma yasağı gelmeli. Ankara sağlık kapasitesi aşabilir. Artık hasta yatıracak yoğun bakım zorlaşıyor. Kapalı her hastane açılmalı. Özel yoğun bakımlar pandemi için açılmalı. Halkın inisiyatifine bırakmak yanlış.”
Aman dikkat Ankara. Virüs aramızda. 60 yaş üstü kişiler ve onların yakınları daha da dikkat etmeli. Şehrimiz şu an en çok Corona hastası olan yer. Atlatacağız bu Zor günleri. Maksimum dikkat, özen lütfen. Her yaş dikkat etmeli.”

 

Son bir haftada ürküten tablo


30 Ağustos 268.546 vaka, 6.326 vefat.4 Eylül 276.555 vaka, 6.564 vefat. Yani bir haftada 238 kişi daha Coronavirüs illetinden can verdi. 4 Eylül'de 1612 yeni vaka belirlenirken 30 Ağustos günü bu rakam 1482 idi. Ölen sayısı 42 ağır hasta sayısı 942 iken 4 Eylül'de ölen sayısı 53 ağır hasta sayısı 1076 ya yükseldi. En çok hasta bulunan beş ilimizde pnömoni oranları; Ankara: Yüzde 4.7, İstanbul: Yüzde 4.61, Konya: Yüzde 8.78, Kayseri: Yüzde 6.49, Diyarbakır: Yüzde 8,37.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Corona virüsün birinci dalgasının ikinci pikini yaşadığımızı söyleyebilirim. Bayramlar ve düğünlerdeki hareketlilik ve dikkatsizliklerimiz bizi bu eşiğe getirdi. Halkımızın büyük çoğunluğu ilk günkü hassasiyetle tedbirler almaya devam ediyor. En azından maske, mesafe ve temizlik şartlarına riayet ediyor. Ama bir salgınla mücadelede toplumun her ferdinin aynı duyarlılığı göstermesi gerekir." diye konuştu.

 

Hasta sayısı artıyor
Bakan Koca açıklamasında "Hastalarımızın ve can kayıplarımızın sayısı ülkemizde de artıyor. Haziran sonrasındaki dönemin tipik bir normalleşme olmadığının altını çizmeye çalıştım. Bu dönem hayatımızın sağlığımızı garanti edecek şekilde kısmen özgürleşmesi olmalıydı. Tedbirlerle özlemlerimizin sentezini yapabilmeliydik. Eğlence yerlerinde, çarşı pazarda, törenlerde tedbirlere ne kadar uyulduğunu hep birlikte içimiz acıyarak görüyoruz. Düğünümüz, nişanlarımız, taziyelerimiz yeni taziyelere kaynaklık eden nedenler arasında yer alıyor. Her gün test sayımızı artırıyoruz. Açıkladığımız hasta sayısı düşmüyor. Yoğun bakımda tedavi gören ağır hasta sayısı artıyor. Vatandaşlarımız canlarından olmaya devam ediyor. Hastanelerimizin yükü artıyor. Bunların hepsi alt yapının yanı sıra kesintisiz bir hizmet gerektiriyor" dedi.

 

Gidişat iyi değil
Bakan Koca bunları söyelrken Sağlık örgütü Türk Tabipler Birliği'nin çeşitli illerdeki oda başkanları ise Corona virüs ile mücadelede söylenenin aksine işlerin sarpa sardığını öne sürüyor.
Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Karakoç: Bakanlığın açıkladığı 1500’lü rakamlar var ama bu rakam Ankara’nın rakamı bile değil. Vaka sayısı çok fazla, dört pandemi hastanesinin tamamı dolu, yatak kalmadı. Covid servisinde çalışan arkadaşlarımız her gün yeni servislerin Covid servisine dönüştürüldüğünü ve yetmediğini anlatıyor. Pandemi hastanelerinin önünde hastalar kuyrukta bekliyor. Çalışanlar da yıprandı. Temmuzda anket yaptık. Ankete katılan hekimlerin üçte biri tükendik diyor, sağlıkçıların üçte biri depresyonda olduğunu söylüyor, bütün bunlara rağmen Ankara’da sağlık çalışanlarının hiçbirine ek ödeme iki aydır yapılmıyor.
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Pınar Saip: Önceden vakalar merkezi hastanelerde yoğunlaşıyordu, şimdi yeni açılan hastanelere gönderiliyor, önemli bir kısmı hastanelere yatırılmıyor, evlerde tedavi ediliyor. İstanbul’da da vakaların arttığını duyuyoruz. 1 Haziran sonrası önlemlerin gevşeltilmesi, Ayasofya Camisi’nin açılışı, sınavlar bunda etkili. Tabii İstanbul nüfusu kent dışına yayıldı, asıl yoğunluk Anadolu’da.

 

İzmir'de ciddi artışlar
İzmir Tabip odası Başkanı Prof. Dr. Lütfi Çamlı: Pandeminin epidemiyolojik verileri, yani kaç test yapıldı, kaç olguda pozitif çıktı, kaçı hastaneye yattı, kaçı yoğun bakımda gibi bilgiler ısrarla bizimle paylaşılmıyor. İzmir’de özellikle son bir ayda ciddi vaka artışları olduğu şeklinde bilgiler alıyoruz. Böyle devam ederse İzmir’de ciddi bir sıkıntı ortaya çıkabilir. Hastanelerde ve yoğun bakımlarda kritik doluluk yoksa da önceye nazaran bir artış var. İzmir’de birinci dalganın ikinci pikini yaşıyoruz. Günde 4 bin 500-5 bin test yapılıyor. Bunun sonucunda çıkan test pozitifliği 350-400. Fakat bu pozitif çıkan olguların kaçı yeni olgu bilmiyoruz. Sağlıkçılar tükendi. Kentte 550-600 sağlık çalışanının Covid-19’dan etkilenmiş olduğunu düşünüyorum.

 

Adana'da yataklar dolu
Adana Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Selahattin Menteş : Hasta sayılarımız her gün artıyor. Yoğun bakımlarımız tamamen dolu, acillerde her gün doktorlar birbirlerine hasta devrederken en az “15- 20 Covid hastasını nereye yatıracağız” diye birbirine soruyor. Biz artık tükenmiş ve imdat çığlıkları atma noktasındayız. Pandemi yönetimi gevşetildi ve halkın tercihlerine bırakıldı. Pandeminin yönetimi doktorlara yıkıldı. Adana, pandeminin çıktığı dönemlerdeki en yüksek seviyeyi yaşıyor.

 

Sözün özü: Artık yazıyı bitirelim. İşimiz Allaha kaldı diyelim elbette...İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, "Allah rızası için Kovid-19 temaslılar dışarı çıkmayın. Ne söyleyebilirim başka? İdari işlem yapmaktan haya ediyoruz. Pozitif olduğunu bilenler kendi sağlığını düşünmüyorsa bundan büyük bir kul hakkı nasıl olabilir? Şehirle nasıl helalleşeceksin?".

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Oktay Apaydın Arşivi