Coşkusuyla kriziyle

Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 96. Yılını kutladık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu yıl Cumhuriyet Bayramı’nı, cumhuriyetin ilan edilişi nasıl kutlanmalı ise tamda o şekilde kutladı. Coşkulu, muhteşem bir kutlama programı ile unutmaya yüz tutmaya başlayan milli duygularımızın yeşermesine vesile olacak kadar başarılı, tam manasıyla bayram havasında kutlandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu İstanbul Halkı’na yaşattığı bu harika Cumhuriyet Bayramı için kutluyorum.
Çatalca’da da Cumhuriyet Bayramı coşku ile kutlandı. Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner, geçmiş dönem ki kutlamaları aratmadı ve hatta fazlası vardı, eksiği yoktu demek yerinde olacaktır. Özellikle yapılan kutlama programlarına katılıma bakınca Çatalca’daki siyasi partilerin tümünden katılım olduğunu gördüm. Çatalca Belediyesi tarafından organize edilen Cumhuriyet Resepsiyonu, konsept açısından gayet başarılı olmuştu. Bana göre Belediye Başkan’ı Mesut Üner’in farkı ve başarısı herkesi bir araya getirebilmesiydi. Cumhuriyet Resepsiyonu yıllardır yapılır ve katılıma baktığımız zaman belediye başkanı hangi partiye mensup ise o partinin üyelerinin yoğun katılımıyla gerçekleşirdi. Geçtiğimiz iki dönem boyunca Çatalca Belediyesi CHP’li bir belediye başkanı tarafından yönetilirken, belediye tarafından organize edilen programlar da Çatalca AK Parti yönetim ekibini ve meclis üyesi arkadaşları görmek mümkün değildi.  Katılmama nedenleri bir siyasi tepki miydi? Yoksa bu tür programlarda kendilerini dışlanmış ve ötekileştirilmiş hissetmelerinden dolayı mıydı? Milli Bayram kutlama programlarını katılmaya değer mi bulmuyorlardı, bilinmez. Fakat şimdi Ak Partili bir belediye başkanı tarafından yönetilmesine hiç aldırmadan, siyasi kin gütmeden, bayram hepimizin bayramı ve orada bulunmak bizlerin görevi gözüyle bakıp tamamen iyi niyetle katılım sağlayan bir muhalefet cephesi olan CHP mi görüyoruz? Ya da Mesut Üner, samimi ve içten tavırlarıyla hangi partiden olursa olsun herkesi kucaklamayı ve gönlüne dokunmayı başaran bir belediye başkanı mı? Bu saydığım hangi sebepten dolayı olsa da Çatalca’yı böyle birlikte ve beraber görmek çok sevindirici. Mesut Üner’i de Ak Partili, MHP’li, CHP’li, İYİ Partili yani tüm partilerin birlikte ve beraberce çok daha güçlü çok daha coşkulu olduklarını gösterdiği için kutlamak istiyorum.
Çatalca’da Cumhuriyet’in 96. Yıl Dönümü, Çatalca Kaymakamlığı’nda da yapılan protokol bayramlaşma töreni ile devam etti. Kaymakamlık Bayramlaşma Töreni’ne CHP Teşkilatı, CHP’li Belediye Meclis Üyeleri katılmadı. Kutlama programlarına ve resmi törenlere katılan ancak Kaymakamlıkta yapılan programa CHP’nin katılmaması ile ilgili görüştüğüm. Çatalca CHP İlçe Başkan’ı Halil Gök’e bayramlaşma törenine katılmama nedenlerini sordum ve kendiside Çelenk Sunma Töreni’nde, CHP Teşkilatı olarak çelenk koymalarına izin verilmediğini, çelenk sunacak protokol listesinde yer almadıklarını tepki olarak Kaymakamlıktaki programa katılmadıklarını ifade etti. Gök, Oysaki geçen yıl Cumhuriyet Bayramı Çelenk Sunma Töreni’nde çelenk koymalarına izin verildiğini, bu yıl izin verilmemesine anlam veremediklerinden bahsetti.  Geçen yıl Kaymakamlık tarafından izin verilmesini, yaşanan seçim süreci öncesine bağladıklarını söyledi. Kaymakamlığın çelenk sunma protokol listesinde tanınmıyoruz fakat bayramlaşma için ayaklarına kadar davet ediliyoruz. Halil Gök, diğer STK’lar içinde aynı şeyin geçerli olduğunu resmi törende tanınmadıklarını ancak bayramlaşmak için ayaklarına gitmenin anlamsız olduğunu, resmi tören protokolünde tanınmıyorsak, bayramlaşma töreninde de tanınmaya gerek yok. Tepkimiz uygulanan tutarsızlığa karşıdır. Bir yıl çelenk sunulmasına izin verilecek, çelenk sunma listesine dahil edeceksiniz, diğer yıl izin vermeyeceksiniz. Ya hiç izin vermeyin ya da hep verin, bu tutarsızlığın CHP Teşkilatı tarafından doğru karşılanmadığını ve bu nedenden dolayı katılmadıklarını söyledi.
Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği’nde 16/04/2012 tarihinde yapılan değişiklikler ile çelenk sunma törenlerin de uygulanacak kurallar açıkça belirtilmiş. Hangi STK, kurum ve kuruluşların çelenk sunabilecekleri bilinmekte. Anlaşılıyor ki kurallar kimi zaman değil her zaman uygulandığında kesinlik kazanır. Yani bir yıl uygulayıp bir yıl uygulanmayınca kafa karışıklığına ve kasıt aranmasına yol açabiliyor. Şuna bir açıklık getirmek istiyorum Çatalca CHP İlçe Teşkilatı resmi çelenk sunma töreni bittikten sonra çelengini Atatürk Anıtı’na koymuştur. Tutarsızlık saydıkları konu geçen yıl resmi program da yer aldıkları fakat bu yıl dahil edilmedikleridir. Teşkilat olarak sergiledikleri tavrın doğruluğu veya yanlışlığı tartışılır. Fakat doğru olan bir şey var ki yönetmelikler, kanunlar, yasalar yanlış anlaşılmalara izin vermemek için ve sistemin düzenli bir şekilde işlemesi açısından gerektiği gibi uygulanmadığında, krizlerin ortaya çıkması kaçınılmaz oluyor…
Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 96. Yılı ve Cumhuriyet Bayramımız tüm ulusumuza kutlu olsun.
“Efendiler! Size şunu söyleyeyim ki, devrimci Türkiye Cumhuriyeti’ni benim şahsımla var olduğunu zannedenler çok aldanıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti, her manası ile büyük Türk Milleti’nin öz ve aziz malıdır. Kıymetli evlatlarının elinde daima yükselecek, ebediyen payidar olacaktır.”
M. Kemal ATATÜRK

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Savaş Atak Arşivi