Delta bir yere gitmedi hala etkili

Son haftalarda daha çok Omicron konuşsak bile, Delta varyantı etkisini kaybetmedi. Üstelik hala 20 milyon dolayında aşısız yetişkin ve çocuklar var. Bunların korunması gerektiğini vurgulayan Aydın, şu uyarılarda bulundu: “Baştan beri Covid-19 enfeksiyonu hastaların yüzde 15’inde sağlık sorunu yaratıyor, yüzde 85’inde belirtisiz geçiyordu. Bugüne dek dünyada 5,5 milyon, Türkiye’de resmi rakamlara göre 90 bine yakın insan vefat etti. Ölüm sayımızda günlük 100’ün altına düşmedik. Pandemi devam ediyor. Risk grupları ve aşısızlar için hala tehlike. Bu yüzden lütfen aşılarını olmayanlar aşılarını hızlıca tamamlasınlar, maske, mesafe, hijyen kuralına mutlaka uyalım, kapalı alanlarda uzun süre kalmayalım ve N95 maskeler takalım.”
 

Aşılı pozitifler virüsü bulaştırabilir
Bilim kurulunun son kararları arasında, aşısını ve hatırlatma dozunu olan temaslıların karantinaya alınmaması var. Ancak aşılılar virüsü aldıklarında enfeksiyonu daha hafif geçirse de başkalarına bulaştırmaya devam ediyor. Bu kararla ilgili Aydın, “Kararı alırken ne düşündüler bilmiyorum. Bunların risk grubundakilere bulaştırmayacaklarını nereden bilebiliriz” diye sordu.
Omicron’da ölüm, bulaş ve hastaneye yatış hızının düştüğü yönünde veriler bulunsa da dünyada ve Türkiye’de ölümlerin sürdüğünü hatırlatan Aydın, “’Pandemiden kimse ölmeyecek, korunmaya gerek yok, hastaları takip edelim, geride kalanlar önemli değil’ diyebilmek için daha fazla bilgiye ihtiyacımız var. Bu virüsten artık kimsenin ölmeyeceğinden emin olmamız lazım” dedi.
 

Bunlara dikkat edin!
Omikron karşısında tek başınasınız, kendinizi ve yakınlarınızı korumaya çalışın
Karar vericilerin neyi neden söyleyip yaptıklarını anlamaya çalışmaktan yorulduk. Ne bilimle, ne rasyonel düşünceyle açıklamak mümkün olmuyor. Sonuç, bütün çıplaklığıyla ortada. Virüse karşı yalnız başımızayız. Aşılarınızı tamamlamadıysanız tamamlayın. BioNTech yaptırın. Karmakarışık hale gelen aşı şemasında yolunuzu bulmak için Klimik Derneğinin yayınladığı yol göstermeden yararlanabilirsiniz. Aşınızı olun, ama aşılıyım bana bir şey olmaz demeyin.
Kalabalıklardan uzak durun. Evinizi, işyerinizi iyi havalandırın. Mümkünse evden çalışın. Maskenizi burnunuzu ağzınızı iyice kapatacak şekilde kullanın. Eş dostla görüşmeyi bahara erteleyin. Birisiyle mutlaka görüşmeniz gerekiyorsa açık havada buluşun.
Boğaz ağrısı, ateş, kırgınlık, kas ağrısı, öksürük vb olursa test yaptırmaya çalışın.Yaptıramıyorsanız kendinizi Covid kabul edin, ev halkından uzak durun, sokağa çıkmayın. Belirtiler başladıktan sonra en az on gün süreyle kendinizi başkalarından yalıtın. Bir de önümüzdeki bir iki ay içinde kalp krizi geçirmeyin, apandisitinizi patlatmayın, arabayı dikkatli kullanın kaza yapmayın. Bize de kızmayın. Salgını biz yönetmiyoruz. Yalnızca semptom gösterenlere PCR testi yapılması, #COVID19 hastalığının bulaşının azaltılması açısından doğru bir karar değil. Temaslılara ve risk grubundakilere test yapmayı sürdürmek gerekir. DSÖ de bunu vurgulamış, testin önemine değinmişti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Aslan Arşivi