Enkaz altında kalanlar ne yapmalı? Hayat kurtaracak adımlar

Enkaz altında kalanlar ne yapmalı? Hayat kurtaracak adımlar
Depremde enkaz altında kalmanın ardından yapılması gerekenler merak konusu. Hayatta kalabilmek için gereken önemli noktaları sıraladık. İşte detaylar...

Depremde enkaz altında kalanlar ne yapmalı? sorusu Kahramanmaraş merkezli aslın felaketi sonrasında gündeme oturdu. 1999 Marmara Depremi ve sonrasındaki birçok sarsıntıda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza rağmen aslında görüldü ki milyonlaca insan duruma hazırsız. Çanta dahi hazırlanmayan ev ve iş yerlerinde insanların sallantı haline ne yapacaklarını bilmediğini söyleyebilmek mümkün. Hayat kurtaracak adımları haberimizin devamında okuyabilirsiniz.



Uzun mücadele verildi

Kahramanmaraş'taki deprem sonrasında binlerce kişi enkaz altında kalarak yaşam mücadelesi verdi. Arama kurtarma ekiplerinin yoğun uğraş verdiği 11 ilde uzun süre sonra çıkarılan vatandaşlara tanıklık ettik. İlk 48 saatin büyük önem taşıdığı bu durumlarda çok daha fazla kalabilen insanların bunu nasıl başardığı konusunda araştırmalar da mevcut. Son olarak 278 saat sonra bir kişi moloz yığınlarının altından sağ salim çıkarılmıştı.


 

Milyonlar karanlığa boğuldu

6 Şubat 2023 Pazartesi saatler 04.17'yi gösterdiğinde Kahramanmaraş merkezli 7.6 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde de hissedilen deprem sonrasında şu ana kadar 45 binden fazla vatandaş hayatını kaybetti. Binlercesi de yaralı kurtuldu. Enkaz altından da çok sayıda insan çıkarıldı.


 

Enkaz altında yapılması gerekenler nelerdir?

Fay hatları üzerinde bulunan Türkiye'de ve dünyanın birçok ülkesinde depremin ne zaman gerçekleşeceğini kestirmek mümkün olmuyor. Binanın ne zaman yıkılacağını dahi bilseniz o an yapabileceklerinizin sınırı çok fazla olmadığından ilk olark alabileceğiniz en iyi pozisyonu almanız gerekiyor. Uzmanlara göre hayatta kalmanın en nokta atışı kurallarından biri bu.  Göçük altında yapılmaması gerekenler şu şekildedir;

  • Kibrit ve çakmak yakılmamalı
  • Hareket edilmemeli ve toz kaldırılmamalı
  • Ağız ve burun mendil veya kıyafet ile kapatılmalı
  • Borulara ya da duvarlara vurup yerinizi arama kurtarma ekiplerine belli etmeye çalışın ve ıslık çalın.
  • Bağırma son çaredir, çünkü bağırmak riskli boyutlarda toz yutmaya yol açabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.