İstanbul'da Fay Hattı Geçen İlçeler

İstanbul'da Fay Hattı Geçen İlçeler
Kahramanmaraş'ta yaşanan 6 Şubattaki 11 ili etkileyen depremlerin ardından beklenen büyük İstanbul depremi yeniden gündeme geldi. Uzmanlardan peş peşe gelen uyarılarından ardından İstanbul’da fay hattı nerelerden geçiyor? İstanbul'daki en riskli, orta riskli ve depreme dayanıklı semtler hangileri? İşte 2023 İstanbul fay hattı deprem risk haritası..

Fadime Dilek Kantoğlu Keklikçi - En son 1999 yılında yaşanan tarihi depremden sonra uzmanlar ciddi bir deprem riski taşıyan İstanbul'da olası bir 7.5 büyüklüğünde bir sarsıntının orta ve ağır bina hasarlarına neden olacağı öngörüyor. Peki İstanbul’da fay hattı nereden geçiyor? İstanbul fay haritasına göre deprem riskli bölgeler ve ilçeler hangileri? 

İstanbul’da Fay Hattı Geçen İlçeler

Fay hatlarına yakınlığa göre birinci derece riskli ilçeler, Avrupa yakasında Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü, Güngören, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Fatih, Anadolu yakasında ise Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe, Tuzla ve Adalar olarak öne çıkıyor.

Deprem Riski Bulunan İlçeler

İstanbul'daki düşük riskli ilçeler ve semtler; Pendik, Kadıköy, Kartal, Ümraniye, Şile, Üsküdar, Darıca, Erenköy, Çengelköy, Suadiye, Altunizade, Polonezköy, Eminönü, Rumelihisarı, Adalar, Beşiktaş, İçerenköy, Sarıyer, Nişantaşı, İstinye, Gültepe, Kağıthane, Taksim, Arnavutköy, Şişli ve Levent'tir.

İstanbul'daki orta derece riskli ilçe ve semtler; Üsküdar Çukuru, Tarabya Çukuru, Tophane, Çayırbaşı Çukuru, Ortaköy'deki dolgu kısımlar, Alibeyköy, Moda Sahili, Silivri, Fatih, Gümüşyaka ve Topkapı'dır.

İstanbul'da yüksek derecede deprem riski taşıyan bölgeler ise Zeytinburnu, Küçükçekmece, Florya, Esenkent, Ispartakule, Ambarlı, Avcılar ve Haramidere'dir.

riskharitası

İSTANBUL DEPREME KARŞI EN RİSKLİ BÖLGELER

Deprem uzmanlarının yaptığı açıklamaya göre; İstanbul'da yapı bakımından en eski ilçelerin başında Beyoğlu ve Fatih ilçeleri geliyor. Bu bölgeler, depremden en fazla etkilenecek yerler olarak görülüyor.

İstanbul'daki yapıların yaşına bakıldığından en yaşlı ilçe olarak Beyoğlu'ndan sonra ikinci sırada gelen Fatih (Tarihi Yarımada) depremden en fazla etkiyi görecek ilçe olarak öne çıkıyor.

Fatih'in yanı sıra Zeytinburnu, Bakırköy, Florya, Küçükçekmece'nin Menekşe-Kanarya ve Cumhuriyet Mahallesi, Avcılar, Beylikdüzü'ne bağlı Gürpınar'ın Pekmez ve Pınarkent mahalleleri, Büyükçekmece'nin Devebağırtan bölgesi, Kumburgaz ile Silivri'nin yanı sıra Tekirdağ ve Marmara Ereğlisi de olası depremden ciddi şekilde etkilenecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.