Devletten birazcık akıl ve izan beklemek nafile bir çaba mı?

Üç yılda 100 kez Kürtçe sergilenen "Yüzsüz" oyunu, İBB’nin özel tiyatrolara desteği kapsamında Şehir Tiyatroları Gaziosmanpaşa Sahnesi'nde sergilenecekken, PKK terör propagandası yaptığı külyutmaz devletimiz tarafından keşfediliverdi.

Oyunu yazan, Nobel Edebiyat Ödülü kazanan İtalyan Dario Fo.

İtalya'da Kızıl Tugaylar tarafından kaçırılan Aldo Maro'nun yerine bir sanayici kaçırılırsa, devletin ne yapacağını sorgulayan oyun, yazıldıktan tam 29 yıl sonra Türkiye'de PKK propagandası yapmaktan dolayı yasaklandı.

Ve bu yasak kararını da devletin aklı başında yöneticileri, oyunu izleyen emniyet mensuplarının tuttuğu rapor üzerinden savundu. Tam 100 yıl boyunca komünizm propagandası yapmaktan dolayı yasaklanan kitaplar, yasaklanan oyunlar, yasaklanan sinema filmleri, yasaklanan etkinlikler, hayatları karartılan yazarlar, oyuncular, siyasetçiler, gençlerden sonra artık yasaklamanın ana konusu terör propagandası oldu.

Sormaya bile gerek yok. Çünkü terör propagandası deyince sorgulamaya bile gerek yok. Devletin yasakladığını sorgulamak kimin haddineydi... Yasak yasaktı kardeşim.

Dario Fo, 1926 yılında İtalya'da doğdu. 13 Ekim 2015'te ise öldü. Ünlü İtalyan oyun yazarı, tiyatro yönetmeni ve oyuncusu Fo, 1997 yılında Nobel Edebiyat Ödülü kazandı.

1981 yılında yazdığı ve ölümünden dört yıl sonra Türkiye'de oynanan "Klaksonlar, Borazanlar ve Bırtlar" yani "YÜZSÜZ" oyununu izleyen emniyet mensuplarının yazdığı rapor üzerine, PKK propagandası yaptığı gerekçesiyle oyun yasaklandı.

Fo yaşasaydı, kendisine PKK propagandası yaptığı gerekçesiyle oyununun yasaklandığı söylenseydi ne derdi acaba? Tebessüm ederek "gerçek mi?" diye sorardı galiba...

Oyunun konusunu merak edenler için...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Tarakçı Arşivi