Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

Dinler ve ağaçlar - 1

Sevgili Okurlarımız; yıllar öncede bir ramazanda bu konuyu dile getirmiştim. Son zamanda dindar kesimin zeytinden başlayarak ağaç katliamı planlarına ülke olarak karşı çıktık. Bunlar zoru görünce projelerini geri çekiyor bir müddet sonra küçük değişikliklerle tekrar piyasaya sürüyorlar. Kuranı okuyup anlamadığımdan araştırmalarla bulduğum bilgileri sunuyorum şimdi.

Dünyanın oluşumundan başlayarak, insanların var oluşu, Havva'nın Ademe ağaçtan yasak meyveyi yedirmesi sonucu cennetten kovuluşları, Brahmanizm, Budizm, Musevilik ve Hristiyanlık'ta Müslümanlıkta Ağaçların yeri kıymetlidir. Müslümanlık-Türkler ve Ağaçlar Anadolu'ya yerleştiğimizden bu güne yer açmak için, tarla yapmak için, eşya yapmak için, yakmak için hep kesmişiz ağaçları. Dikmek hiç aklımıza gelmemiş. Aynı şeyi Orta Asya'da da yapmışık. Hiç unutmuyorum ve okullarda çevre eğitiminde çocuklara da anlatıyorum. Yıl 1962 Yozgat'ın Şefaatli İlçesi, Caferli Köyünde Yd. Sby. Öğretmen olarak askerliğimi yaparken, gelen bir müfettiş dersimize girmişti. Ben hemen en çok bildiğimi sandığım, Türklerin Orta Asya'dan göçünü anlatmaya başladım. Irmaklar kurumuş, yağmurlar yağmaz olmuş, Kuşlar bile Göç, Göç diye öter olmuşlar. Türkler'de Avrupa'ya doğru göçmüşler diye alattım. Tenefüste müfettiş, Yozgat'ta Çamlığa hiç çıktın mı? Dedi. Elbette sık sık gidiyoruz arkadaşlarla piknik yapıyoruz dedim.

100 kilometre çapında arazide hiç ağaç yok. Oraya Allah gökten kozalak mı atmış ta orada çamlık olmuş. Hayır biz kese kese o tepeye kadar ağaç bırakmamışız. Çocuklara bunu anlatmamız lazım dedi. Bu benim ilk çevrecilik dersim oldu. İslamiyet'te, halk arasında kökü yukarda dalları aşağıda ters duran ağaç olarak bilinen, yüce Tüba Ağacı'nın cennetin merkezinde olduğuna inanılır. Hz. Muhammet'in Mi'rac'ında (Necm, 13-14) adı geçen Sidretü'l Münteha, gözle görülen dünyanın bitip gayb aleminin başladığı, son noktayı işaretleyen sınır ağacıdır.

Bütün yaratılmışların ve meleklerin bilgileri ancak bu ağaca kadardır. Ötesinde olanı kimse bilmez. Bu ağaç sırrın simgesidir. Sevgili okuyucular konumuza önümüzdeki hafta devam edeceğiz. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi