ABD, Husileri artık terör saymayacak

ABD, Husileri artık terör saymayacak
 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Yemen'deki Husileri yabancı terör örgütleri listesinden çıkardıklarını açıkladı.

Antony Blinken aldıkları bu kararla, ABD politikasının insani krize karşı yardım etme çabası içinde olduklarını belitti.

ABD daha önce, Yemen'deki savaşta Suudi Arabistan'a verdikleri askeri desteği sona erdirdiklerini ve ilgili silah satışlarını durdurduklarını açıklamıştı.

HUSİLER KİMDİR?

Ensarullah, Yemen'de faaliyet gösteren Zeydi grup. Grup, ismini kurucusu Hüseyin Bedreddin el Husi'den almıştır. İlk kez 2004 yılında silahlı ayaklanma başlatmışlardır. 2004 yılından beri İran tarafından malî ve askerî destek almaktadır. 2015 yılında gerçekleştirdikleri mücadele ile San'a ve parlamentoyu ele geçirmişlerdir. Grubun sloganı "Allah Büyüktür, İsrail'e ölüm, Amerika'ya ölüm, Siyonizm'e Lanet, İslam'a Zafer"dir. Bu slogan Husi bayraklarında yer alır. Örgütün 7.000-30.000 arası silahlı militanı, 450.000 kadar sivil destekçisi vardır.

Ensarullah Hareketi, 1990’lı yılların başında, Yemen’in kuzeyinde, Suudi Arabistan sınırının hemen yanı başındaki Sada bölgesinde, kültürel ve dini faaliyet odaklı küçük bir grup olarak kuruldu.

10 Eylül 2004’te, Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’e bağlı birliklerin düzenlediği bir operasyonla Husi lideri Bedreddin Hûsî öldürüldü. Bu olay Husi Ensarullah hareketi için bir dönüm noktası oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.