Almanya ve Finlandiya, IŞİD kamplarından kadın ve çocukları ülkelerine geri aldı

Almanya ve Finlandiya, IŞİD kamplarından kadın ve çocukları ülkelerine geri aldı
Almanya ve Finlandiya, IŞİD zanlılarının aile üyelerinin kaldıkları kamplarda yaşayan beş kadın ve 18 çocuğu ülkelerine götürdü. Her iki ülkenin dışişleri bakanlıkları, kadın ve çocukların insani nedenlerle götürüldüklerini belirtti.

Alman medyası, ülkeye getirilen 3 kadının IŞİD'e üye olma iddiasıyla soruşturma altına alındıklarını bildirdi. BBC'nin aktardığı habere göre, IŞİD'e katılan yüzlerce Avrupalı, Suriye'nin kuzeyinde kamplarda tutuluyor.

AVRUPA, ÜLKELERİNE GÖTÜRMEDE İSTEKSİZ

Bu yüzlerce kişi, IŞİD'in Irak ve Suriye'de hakim olduğu bölgelerin Mart 2019'da el değiştirmesinden sonra yerlerinden olan binlerce kişiyle birlikteydi. Çoğunun IŞİD'li eşleri ve çocukları ya da örgütün sempatizanları olmalarından şüpheleniliyor.

Avrupa hükümetleri, güvenlik riski taşıdıkları için vatandaşlarını kamplardan, ülkelerine götürmekte isteksiz davranıyor. Ancak insan hakları grupları, kadın ve çocukları bu kamplarda bırakmalarının, hastalık ve radikalleşme riskini artırdığını söylerek, ülkelerine götürülmeleri çağrısında bulunuyor.

"ANNESİ OLMAYAN ÇOCUKLARI GETİRMEK YASAL AÇIDAN İMKANSIZ"

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass, "Kuzeydoğu Suriye'deki kamplardan üç anne ve 12 çocuğun getirilmesinin kendisini çok rahatlattığını" söyledi. Maas, ülkeye getirilenlerin "başta öksüzler ve hasta çocuklar olmak üzere, insani vakalar olduğunu, gerekli ve acil addedildiklerini" belirtti. Maas, annesi olmayan çocukları getirmenin ise yasal açıdan imkansız olduğunu ifade etti.

6 ÇOCUK VE 2 ANNE FİNLANDİYA'YA GETİRİLDİ

Finlandiya Dışişleri Bakanlığı ise, altı çocuk ve iki annenin geri getirildiğini açıkladı. Açıklamada "Anayasa uyarınca, Finlandiya kamu kurumları mümkün olduğunca, kamplarda tutulan çocukların temel insan haklarını korumakla yükümlüdür" denildi. Finlandiya hükümeti, Suriye'deki El Hol ve Roj kamplarında üçte ikisi çocuk 9 binden fazla kadın ve çocuğun tutulduğunu tahmin ediyor. Bunlar arasındaki 600 çocuk ve 300 kadın AB vatandaşı. BBC

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.