Azerbaycan'dan savaş suçu soruşturması: 4 asker tutuklandı

Azerbaycan'dan savaş suçu soruşturması: 4 asker tutuklandı
Azerbaycan Başsavcılığı, Dağlık Karabağ'da savaş suçu işlediğinden şüphelenilen 4 askerin tutuklandığını açıkladı. Askerler cansız bedenlere 'saygısızlık', Ermeni birliklere 'insanlık dışı muamele' ve 'mezar taşlarını tahrip etmekle' suçlanıyor.

Azerbaycan Başsavcılığı, Dağlık Karabağ'da savaş suçlarına karıştığından şüphelenilen dört askerin tutuklandığı duyurdu. Azerbaycan ordusundan dört askerin, Ermeni askerlerin cansız bedenlerine 'saygısızlık', Ermeni birliklere 'insanlık dışı muamele' ve 'mezar taşlarını tahrip etmekle' suçlandığı kaydedildi.

"YASA DIŞI EYLEMLER ÜZÜCÜ"

Gazeteduvar’ın haberine göre, Savcılıktan yapılan açıklamada, askerlerin 'yasa dışı eylemlerinin üzücü olduğu' ve savaş suçlarına karıştığından şüphelenilen herhangi birinin benzer yasal işlemlerle karşı karşıya kalacağı belirtildi.

Açıklama, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Bakü ve Erivan'a savaş suçu iddialarını soruşturmak için çağrıda bulunmasının ardından geldi.

AF ÖRGÜTÜ: İKİ TARAF DA SAVAŞ SUÇU İŞLEDİ

Uluslararası Af Örgütü'nün hazırladığı raporda, Dağlık Karabağ'daki çatışmalarda her iki tarafın da savaş suçu işlediği iddia edilmişti. 22 videonun incelendiğini söyleyen örgüt, yargısız infazların kaydedildiğini ve cansız bedenlere 'saygısızlık yapıldığını' bildirmişti.

Açıklamada, kaydedilen görüntülerin 'uluslararası hukuku acil bir şekilde ihlal ettiği' belirtilmiş ve şu ifadeler kullanılmıştı:

"FAİLLER ADALET ÖNÜNE ÇIKARILMALI"

"Hem Azerbaycan hem de Ermenistan yetkilileri derhal bağımsız, tarafız soruşturmalar yürütmeli ve sorumluları tespit etmelidir. Failler ve bu suçlara izin verenler ve göz yumanlar adalet önüne çıkarılmalı."

Hollanda parlamentosu Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mihriban Aliyeva’ya savaş suçu işledikleri gerekçesiyle AB tarafından yaptırım uygulanması konusunda hazırlanan önergeyi kabul etmişti.

NE OLMUŞTU?

Dağlık Karabağ'da Azerbaycan ve Ermenistan arasında 27 Eylül'de başlayan çatışmalar, 9 Kasım'da imzalanan ateşkes anlaşmasıyla sona erdi.

Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan arasında imzalanan anlaşmayla birlikte 10 Kasım itibarıyla çatışmalar durdu ve taraflar pozisyonlarını korudu.

Azerbaycan, anlaşmayla hem Dağlık Karabağ içinde ilerlediği alanlarda kontrolü sağlamış hem de Ermenistan'ın yedi bölgeden çekilme talebini kabul ettirmiş oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.