Yunanistan'da 500 milyon dolarlık Osmanlı definesi söylentisi: 126 hazine arama ruhsatı verildi

Yunanistan'da 500 milyon dolarlık Osmanlı definesi söylentisi: 126 hazine arama ruhsatı verildi
Bir süredir ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'da 500 milyon dolarlık Osmanlı hazinesi iddiası halkı harekete geçirdi. Define peşine düşen Yunanlıların sayısı artarken ülkede son iki yılda 2 bin 440’ın üzerinde dedektör satıldı, hükümet 126 adet hazine arama ruhsatı verildi.

Bir süredir ekonomik krizle boğuşan ve Türkiye'yle de yaşadığı askeri ve diplomatik gerginlikler sebebiyle savunmaya ayırdığı kaynakları artıran Yunanistan'da başta Osmanlı olmak üzere geçmiş medeniyetlere ait 500 milyon dolar değerinde olduğu tahmin edilen define halkı harekete geçirdi. Ülkede son iki yılda 2 bin 440’ın üzerinde define arama cihazı olarak bilenen metal dedektörü satılırken, Atina hükümetinin ise aynı süreçte 126 adet hazine arama ruhsatı verdiği belirtildi. 

En yaygını Ali Paşa'nın hazinesi

1913 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun elinden çıkan gümüş işçiliği ile ünlü Yanya kentinde halk arasında en çok bilinen ve aranan Ali Paşa'nın Hazinesi.

Kiato şehrinde ise kent sakinleri, 1800 tarihli Osmanlı belgelerine dayandırdıkları bilgilere göre, bölgede Osmanlı İmparatorluğu’na ait 500 milyon dolar değerinde “define var” söylentisine inanılıyor.

Bir başla merakla aranan hazinesi ise Osmanlı İmparatorluğu'nın son dönemlerinde Mora Yarımadası'nın en zengini sayılan Kamil Bey'in hazinesi. Henüz yapılan kazılarda herhangi bir hazineye rastlanmazken, birçok Yunanlı'nın dedektör ile bölgede aramaları devam ediyor. 

Halkidiki Yaramıdası’nın Holomonta köyündeki define varlığına inanıyor. Rivayete göre, Homonta köyü sakinleri 1944-1948 yılları arasındaki iç savaştan kalma altın İngiliz liraraları için kazılar yapıyor. Söz konusu definenin Rus uçakları iç savaş sırasında Yunanlı komünistlere yardım amacıyla paraşütle içi İngiliz liraları dolu sandıklar atması sonucu oluştuğuna inanılıyor.

Türk Azınlığın yoğun yaşadığı Batı Trakya’nın Şapçı ilçesinde ise “Bulgar hazinesi” söylentileri oldukça yaygın olduğu belirtiliyor.

Yasadışı hazine arayan 45 kişi tutuklandı

Selanik'te ise yasa dışı bir şekilde yapılan kazılara karşı polis harekete geçti. Selanik Emniyet Müdürlüğü Kültür Varlıkları ve Eski Eserler Dairesi’ne bağlı polis memurları, Serez kentinde arkeolojik sit alanında yasadışı kazı yaptığı tespit edilen 68 yaşındaki bir kişiyi tutukladı. Tutuklanan kişinin evinde yapılan aramada Helenistik döneme ait 10 adet sikke, Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait altın işlemeli birden fazla tasın ele geçirildiği bildirildi.

Selanik Emniyet Müdürlüğü Kültür Varlıkları ve Eski Eserler Dairesi’ne bağlı polis ekipleri, Aralık 2020’den bu yana bölgede yasadışı hazine arayan 102 kişi hakkında rapor tutulduğunu, 45 kişinin ise tutuklandığını açıkladı.

Bir süredir ekonomik krizle boğuşan ülke geçtiğimiz yıl ilk çeyrekte yüzde 0,5, ikinci çeyrekte yüzde 15,2 daralmıştı. Atina Belediyesi'ne göre ekonomik kriz sebebiyle sokaklarda yatanların sayısı her yıl yüzde 20 artarken, koronavirüs salgının bu oranı 1,5 kat artırdığı belirtiliyor. Ekonomik krize rağmen ülkede 2021 için ayrılan savunma bütçesi, 5,49 milyar avro, bu bütçede silahlanmaya ayrılan pay ise 2,5 milyar avro oldu.

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.