Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

Doğa harikası İğneada longozları ve nükleer santral

Herhalde 10-16 Yıl oldu Çevre Bakanlığı 20-25 Sivil Toplum Kuruluşunu Ankara’ya çağırmış bir Avrupa Birliği Projesi olan “Türkiye’de Biyolojik Çeşitliliğin Korunması” konusunda STK’larla el birliği içinde neler yapılabilir çalıştayı yapıyorduk. Konu Gediz Deltası, Kayseri civarındaki Sazlı Göl ve Trakya’mızdaki İğneada idi. Tüm dünya bu üç noktanın korunması için çaba sarf ediyordu. Eee! problem ne? Türkiye'nin en büyük ve önemli subasar ormanları (longoz) Yıldız Dağları'nın (Istranca) Karadeniz'le birleştiği Kuzey-Batı sahilinde yer alıyor. Bu bölge Trakya'nın geride kalmış tek doğal alanı ve başta İstanbul ve çevre illerin olmak üzere en önemli hafta sonu turizm alanlarından idi.

25 bin hektar alanı kaplayan İğneada Longozları bugüne kadar yapılan araştırmalara göre 27 tür ağaç ve ağaççık, 4'ü endemik (sadece o yöreye ait) olmak üzere toplam 671 tür bitki, 221 tür kuş, yaklaşık 50 tür memeli, 35 tür sürüngen, 310 tür böcek, 30 tür tatlı su balığı ve 20 tür ekonomik değeri olan deniz balığının yaşam alanı idi İğneada. Akarsular ve longoz sularının denizle karıştığı alanlar ise balıkların üremesi ve beslenmesi ve balıkçılık verimi açısından vazgeçilmez yerlerdendir. Aynı şekilde bölgenin doğal zenginlikleri ve güzelliği ekoturizm agro-ekoturizm açısından son derece önemli ve büyük bir potansiyel taşıyor bu bölge. Peki biz nasıl koruyacağız bu biyolojik çeşitliliği. Okuyun da öğrenin. İSKİ'nin Bulgaristan sınırındaki Rezve Deresi'nden İstanbul'a su getirme planlarının yanı sıra Vize'ye yapılması düşünülen çimento fabrikasının ihtiyacı için İğneada'ya yapılması planlanan liman nedeniyle dünyanın nadir ekosistemlerinden olan İğneada Longozları (subasar ormanları) tehdit altında.

O tarihlerde İğneada Longozları'nı ve yörenin geçim kaynaklarını korumak amacıyla İğneada'da bir araya gelen ulusal ve yerel sivil toplum kuruluşlarının ortak bildirisinde, İğneada Longozlarındaki akarsuların buradaki canlı yaşamın can damarları olduğunu hatırlatarak İğneada'nın damarlarını kesmeyin" dendi. Bildiride, İğneada Longozları’ndaki akarsular üzerinde yapılan planların, buradaki zengin canlı yaşamıyla birlikte, balıkçılığı ve bölge halkına yeni bir geçim kaynağı sağlayacak olan ekoturizmin gelişmesini de tehdit ettiğine dikkat çekildi. Şimdi bir yeni tehlike gündemde nükleer. Nükleer, son günlerde yine sık sık konu olmaya başladı Belediye başkanı yardım istiyordu. 15 santralden söz ediliyor ve en çok da Karadeniz bölgemiz hedef alınıyordu. HES’lerden sonra bir de bu çıktı Karadeniz’in başına. Bu konuya daha önce de değinmiştik. Yine değinelim. Biz gerçek doğa dostu çevrecilere hep ters gelmiştir Nükleer Enerji. MMO (Makine Mühendisleri Odası) İstanbul Şubesinin yaptığı Genel Üye Toplantısında Prof. Dr. Tolga Yarman’ın konuşmasından tuttuğum notlar var elimde. Bu yıllarda çok, çok söz edilecek bir konuydu bu. Hocadan aktarmalarla bilgilendirmek istedim sizi.

Türkiye’de enerji sıkıntısı var mı? Diye başlamıştı söze. Ve yine kendi cevapladı. Hayır. Ve devam etti. “ Şu anda yaşamımızı sürdürdüğümüz eko sistemde doğaya zarar vermemek için 40 yıl sonra, bu günkü kadar enerji kullanmalıyız. Bunun bir tek çözümü var. Bu da enerji verimini artırmak. Yani bu gün 100 Watt enerji ile çalışan bir aletin 40 yıl sonra aynı işi 25 Watt ile yapabileceği teknolojiyi sağlamak, enerji kayıplarını önlemek. Nasıl ki şimdi A+++ buz dolapları vs. çıktı. Biliyor musunuz? İstanbul’da 1 senede olan şebeke kayıpları, Sinop’ta kurulmak istenen nükleer santralın 1 senede üreteceği enerjiye eş değerde. O halde santral kurmaktan önce kayıpları önlemeliyiz. Neden Türkiye’de enerji çok pahalı? Çünkü devlet kaynağı dışarıda olan doğal gaza yatırım yapıyor. Yeni yapılan tüm santralleri doğal gazlı yapmış. Rusya ve bir başkası gaza bir zam yapsın ülkemizde ekonomi sarsılıyor. Ülkemizin doğal kaynakları bu kadar kıt mı? Hayır. Doğal kaynaklar bakımından son derece zenginiz. Kömür, su, rüzgar, güneş, jeotermal enerji kaynaklarımız var. Neden faydalanmıyoruz? Politik tercihlerden. Rüzgâr tribününe yatırım yapılmaz çünkü bundan rant yok. Nükleer ve doğal gaz rant getiriyor. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi