Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

Doğa ve bilim

Sevgili Okuyucularımız soluduğumuz havanın, içtiğimiz suyun hızla kirlenmesi, bitki ve hayvan türlerinin giderek yok olması, bilinçsiz tüketim alışkanlıklarımızla çöplüğe döndürdüğümüz dünyamızı kurtarmak görevi de biz insanlara düşüyor. Şu günlerde savaş veren binlerce insan var Türkiye'de. Onlardan biri olan İTÜ'den tanıdığım o zamanlar Benin'in Fahri Konsolosu, Gezginler Kulübü'nün kurucusu ve başkanı Guennes Rekorlar Kitabının Türkiye Kolaylaştırıcısı, seveni ç ok olan Prof. Dr. Orhan Kural'la iki gün beraber olmuştuk. 3000'nin üzerinde konferansı olan 200 civarında ülke gezmiş, gördüklerini kitap yapıp bizlerle paylaşmış Orhan Hocanın hepimizi ilgilendiren ve kesinlikle bilmemiz gereken söyleminden bazı konuları sizlere iletmek istedim. Tek isteğim gazete Damgayı evlerinize götürüp ailece okunmasını sağlamanız. Bunu da bir çevre hizmeti olarak düşünün. Geceleri huzur içinde uyumamız ve dünyayı gelecek nesillerinde yaşayabileceği şekilde bırakmanız için hepimizin yapabileceği şeyler vardır. Bir zamanlar balık tuttuğumuz berrak akan derelerimiz, göllerimiz, denizlerimizin halini görüyorsunuz. Bizler reklamlarla alış veriş yapan tüketirken tükenen insanlar olduk. İklim değişikliklerine ve global ısınmaya bu tüketim hırsı neden olmaktadır. Peki biz bir insan olarak neler yapabiliriz. KAĞIT, AĞAÇ VE ORMAN DEMEKTİR!

* Almanya'da kağıt geri dönüşüm oranı % 90 iken, ülkemizde sadece % 60'dır.

* Kibrit değil çakmak kullanalım, kağıt mendil yerine büyüklerimizin bir zamanlar kullandığı bez mendiller kullanalım.

* Tuvalet kağıdımız, kağıt havlumuz ikinci hamur kağıttan olsun. Hiç zararı yoktur.

* Biliyormusunuz, yılda 20 bin ton kağıt ithal eden ülkemiz kağıt fabrikalarımız kapatıldı. Ülkemiz yılda ortalama 700-800 bin adet ders kitabı organizasyon bozukluğu ve müfredatta yapılan değişiklikler nedeniyle kullanılmaz oluyor. Çöpe gidiyor. Bu kitaplar eğitim yılı sonunda okul yönetimlerince toplanarak gelecek yıllarda öğrencilere tekrar dağıtılabilir anadoludaki okullara gönderilebilir.

* Okuduğumuz gazete ve mecmuaları herkesin istifade edeceği yerlere bırakın. Unutmayalım ki ülkemizde yılda bir milyon ton kağıt gereksiz yere sarf ediliyor.

* Davetiyelerinizi ve kartvizitlerinizi ikinci hamur kağıda bastırın.

* Kağıtları geri kazanım amacı ile kullandığımızda gazeteler ve kağıtlar ıslatılmamalıdır.

VE PİLLER

Biliyormusunuz ki, bir pil bir ton suyu ve 100 metre kare alanı kirletir. Pilin yapımı için harcanan enerji ürettiği enejiden 50 kat daha fazladır. Pillerin içinde cıva, kadmiyum, kurşun, çinko ve diğer zehirli maddeler sızıntı ile doğaya karışır. Sakın pili ağzınıza götürmeyin, artı-eksi kutuplarını parmağınız ile tutmayın. Kullan-at değilde şarj edilebilinen pilleri kullanın. Kullanılmış pillerinizi biriktirin belediyelere verin. Belediyemiz Çevre Müdürlüğü Okullarda ve evlerde biriken pilleri aldırmaktadır. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Utku Kızıltan Arşivi