ABD enflasyon verileri sonrası altın piyasası hareketlendi: Gram altın yeni rekorunu kırdı

ABD enflasyon verileri sonrası altın piyasası hareketlendi: Gram altın yeni rekorunu kırdı
Bir süredir gözler altın piyasasında ABD’den gelecek olan enflasyon verilerindeydi. ABD enflasyon verileri sonrası altın fiyatlarında başlayan yükseliş dalgası, yeni günde de devam etti.

Ekonomi piyasalarında bir süredir gözler ABD’den gelecek olan enflasyon verilerindeydi. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışlarını durdurabileceği yönünde oluşan beklentilerin güçlenmesi ile birlikte altın fiyatları da yükselişe geçti. ABD enflasyon verileri sonrasında başlayan yükseliş, altın piyasasında yeni günde de etkisini gösterdi ve yurtiçi piyasalarda gram altın, yeni tarihi zirvesine ulaştı. Öte yandan küresel piyasalarda ons altın ise bir ayın zirve seviyesine yaklaştı.

ABD’de enflasyon rakamları beklentilerin altında geldi ve bununla birlikte küresel piyasalarda ons altın fiyatı yükselişe geçti. Ons altındaki yükselişten destek alan gram altın da yurtiçi piyasalarda yükselişini sürdürerek yeni tarihi zirvesine ulaştı. Fed’in parasal sıkılaştırma hamlelerini yakın zamanda durduracağı yönünde oluşan beklentiler, altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketliliğe neden olmuştu ve dolarda görülen değer kaybı ile birlikte altın fiyatları yükselişini hızlandırdı. İşte detaylar…

GRAM ALTIN TARİHİ ZİRVESİNDE

Altı hafta üst üste başlıca para birimlerine karşı değer kaybeden dolar, dün son 5 ayın en kötü seansını kaydetti. Öte yandan Fed’in yüksek seyrini korumasından çekindiği çekirdek enflasyonda da beklenenden daha sert bir yavaşlama kaydedildi. Elde edilen bu veriler, Fed’in daha fazla faiz artırımı ile parasal sıkılaştırma yapmayı durdurması beklentilerini artırdı. Artan beklentilerle yükselen altın fiyatlarında gram altın, yeni günde tarihi zirvesini gördü.

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

Dolardaki değer kaybı ile birlikte dolara olan talep azalırken, altına olan talep arttı. Tarihi zirvesini tazeleyen gram altın, yurtiçi piyasalarda 1.651 TL seviyesi ile yeni rekorunu kurdu. Öte yandan küresel piyasalarda ons altın ise güne 1.960 dolar seviyesinden başladı ve gram altın da bu yükselişe paralel olarak yukarı yönlü seyretti. Gram altının 1.651 TL ile rekor seviyeye ulaştığı süreçte çeyrek altın 2.655 TL’den, Cumhuriyet altını da 10.956 TL’den alıcı buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.