Almanya'da asgari ücret ne kadar? 2024 asgari maaş ücreti

Almanya'da asgari ücret ne kadar? 2024 asgari maaş ücreti
Dünyada en fazla gurbetçinin yaşadığı ülkelerden biri olan Almanya'da yeni seneden itibaren uygulanacak asgari ücret merakla bekleniyor. Almanya'da asgari ücret ne kadar? 2024 asgari maaş ücreti haberimizde yer almaktadır.

Milyonlarca Türk'ün yıllardır ikamet ettiği ve 4'üncü kuşağa kadar varlığını sürdürdüğü Almanya'da yeni senenin asgari ücreti merak ediliyor. Sıkça Türkiye ile karşılaştırılan, yaşam şartları yönünden kıyaslanan ve tartışmalar da yaşanan Almanya'da 2024 yılından itibaren geçerli olacak asgari ücret konusunda çok sayıda sorgulamada bulunuluyor. Peki, Almanya'da asgari ücret ne kadar? 2024 asgari maaş ücreti haberimizde yer almaktadır.

Almanya'da asgari ücret kimler için geçerlidir?

Yasal asgari ücret genellikle reşit olan tüm çalışanlar için geçerlidir. Asgari ücret sadece birkaç istisna dışında geçerli değildir. Uzun süreli işsizler işe başladıktan sonra ilk altı ayda asgari ücrete hak kazanamazlar. Stajyerler için de geçerli değildir; onlar için stajyer asgari eğitim ödeneği vardır. Zorunlu veya gönüllü stajı üç aydan az bir süre tamamlayanlar dahi asgari ücret talebinde bulunamaz. Ayrıca, çeşitli sektörlerde, yasal asgari ücret sınırının üzerinde, toplu olarak kabul edilen asgari ücretler bulunmaktadır.

Almanya'da asgari ücrete kim karar verir?

Asgari ücretin artırılması kararı genellikle bu amaç için özel olarak kurulmuş bağımsız asgari ücret komisyonu tarafından verilmektedir. Kararların siyasi etkiden bağımsız olarak alınması amaçlanıyor ve miktarı iki yılda bir belirliyor. Komitede başkanın yanı sıra sendikalardan ve işverenlerden üçer temsilci ile iki danışman bilim insanı yer alıyor. Asgari Ücret Komisyonu, asgari ücret düzeyini tavsiye ederken tavsiyesini toplu pazarlık eğilimlerine dayandırıyor. Türkiye'deki gibi görüşmeler sonrasında karara varılıyor.

Kanunen bir defaya mahsus asgari ücret artışı

Kanun, trafik ışığı partilerinin koalisyon anlaşmasında mutabakata varıldığı üzere asgari ücretin tek seferlik brüt saat başına 12 avroya çıkarılmasını uyguladı. SPD ve Yeşiller böylece seçim vaadini yerine getirmiş oldu. 12 avroluk asgari ücret, Almanya'daki ortalama ücretin yaklaşık yüzde 60'ına tekabül ediyordu; bu, AB Komisyonu tarafından uygun bir asgari ücret için kılavuz olarak önerilen bir ölçüttü. 1 Ocak 2015'te saat başına brüt 8,50 avro olarak uygulamaya konulan yasal asgari ücret, 2021 yılı sonunda 9,60 avro iken 1 Temmuz 2022'de 10,45 avroya çıkarıldı. Ekim 2022'de yapılan yasal artışla birlikte Almanya'da yasal asgari ücret bir yıl içinde yüzde 22 oranında arttı.

2024 Almanya'da asgari ücret ne kadar?

Yasal asgari ücret 1 Ocak 2024'ten itibaren 12,41 avroya yükselecek. Bir sonraki yıl için bir artış daha planlanıyor: 1 Ocak 2025'te asgari ücretin 12,82 avroya çıkması bekleniyor. Asgari ücretin en son 1 Ekim 2022'de kanunla tek seferlik bir adımla 12 avroya çıkarılmasının ardından, Asgari Ücret Komisyonu artık asgari ücretin yeniden ayarlanmasından sorumluydu. Federal hükümet, 26 Haziran 2023'te duyurduğu öneriyi, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek olan Dördüncü Asgari Ücret Ayarlama Yönetmeliği aracılığıyla yasal olarak bağlayıcı hale getirdi.

18 yaşını geçen yetişkin bir çalışan eğer 40 saat mesai yaparsa haftada 512,8 euro kazanacak. Bu da ayda 2 bin 52 euroya denk geliyor. Ancak bu brüt. Resmi kesintilerle biraz kısılıyor.

İlgili Haberler

Kaynak:Berrin Ozan Yeşiltepe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.