Amerika’dan Bakış-1

Amerika’dan Bakış-1
Yaklaşık on günlük Amerika seyahatimde geziyle birlikte ülkemize bakışı irdeledim. Kendi sınırları içerisinde üç saatlik saat farkı ile dev bir ülke Amerika. Dünyayı yönetmeye aday ama son hamleleri vatandaşları tarafından bile eleştiri konusu. Ülkemiz açısından tespit ettiğim bir gerçek var, önceden nerelisin sorusuna verdiğimiz, Turkey cevabında hindi sanan ya da Türkiye neresi diyenlerin sayısı az değilken şimdilerde bu cevaba karşı, karşı soru İstanbul mu olmakta. 

Yaklaşık on günlük Amerika seyahatimde geziyle birlikte ülkemize bakışı irdeledim. Kendi sınırları içerisinde üç saatlik saat farkı ile dev bir ülke Amerika. Dünyayı yönetmeye aday ama son hamleleri vatandaşları tarafından bile eleştiri konusu. Ülkemiz açısından tespit ettiğim bir gerçek var, önceden nerelisin sorusuna verdiğimiz, Turkey cevabında hindi sanan yad a Türkiye neresi diyenlerin sayısı az değilken şimdilerde bu cevaba karşı, karşı soru İstanbul mu olmakta. 
Hatta bindiğim bir takside şöför Türkiye dediğimde İstanbul ile birlikte Ardahan benzeri birşey dediğinde cümleyi anlamadığımı ifade ettim. Şöför “President Erdogan” diye ısrarla devam edince cumhurbaşkanımızdan bahsettiğini anladım. Bir ara çalışması yapılan Turkey (İngiliz dilinde hindi) yerine Turkish ya da Türkiye kullanımını sağlamak lazım. Trump'ın özellikle göçmenler konusundaki sert demeçleri ülkede yaşayan milyonlarca insanı huzursuz etmiş. Ülke ekonomisinde önemli yeri olan bu insanların yaşadığı huzursuzluğun yansıması kaçınılmaz olmakta. Dikkatimi çeken başka bir konu havaalanında uçaktan indikten sonra yaşanan yoğunluğun gözle görülür şekilde azalması. İş yapan insanlar ya işleri küçültme veya büyültmek yerine olanı koruma yoluna girmiş görünüyorlar.
Amerika’yı seçilenlerden ziyade onları kontrol eden, seçilmelerini sağlayan lobiler yönetiyor. Amerika’yı Birleşmiş Milletler toplantısında zora sokan ve neredeyse tüm dünya ülkelerince eleştirilen Kudüs kararının alınmasında bu lobiler ile ABD Başkanı Trump'ın Yahudi olan damadı ve başdanışmanı Jared Kushner’in etkisi olduğu konuşulmakta. Ülkemiz insanı tarafından lobi oluşturma konusunda yapılan çalışmalar olmakla birlikte henüz etki edici bir lobi oluşturduğumuz söylenemez. Ancak geçmişte konsolosluk veya ateşeliklerde işi olan vatandaşlarımızın ‘kapı duvar’ terimine uygun serzenişleri, temsilciliklerimizin daha aktif görev yapması ile yerini memnuniyete bırakmış. Belge ihtiyacı için gittiğim New York Başkonsolosluğu’nda işim hiç bekletilmeden kısa süre içerisinde halledildi.
Özetle baktığımızda dünya coğrafyasında Türkiye diye bir ülkenin varlığından bihaber milyonlar artık ülkemizi İstanbul’u ile cumhurbaşkanı ile tanımakta. İşin iyi tarafı bu tanınma olumsuzluk içermeden genelde nötr olarak söylenmekte. Ortadoğu ülkelerine  olan olumsuz bakış bize yansımamakta.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.