Amerika’nın olmadığı masanın ayakları...

Amerika’nın olmadığı masanın ayakları...
Durduk yerde bir anda 'Cehennemden geldiler' denilen İşİT itlerini besleyenlerce bir anda karışan ve bugüne kadar 400 binin üzerinde insanın öldüğü, milyonarcasının da yerinden, yurdundan olduğu Suriye’de ki dış destekli iç savaşı bitirme adına yapılan toplantıların en sonuncusu ülkemizin 3. Köprü manzarası eşliğinde İstanbul’un boğaz manzaralı Sarıyer ilçesinde yapıldı.

Durduk yerde bir anda 'Cehennemden geldiler' denilen İşİT itlerini besleyenlerce bir anda karışan ve bugüne kadar 400 binin üzerinde insanın öldüğü, milyonarcasının da yerinden, yurdundan olduğu Suriye’de ki dış destekli iç savaşı bitirme adına yapılan toplantıların en sonuncusu ülkemizin 3. Köprü manzarası eşliğinde İstanbul’un boğaz manzaralı Sarıyer ilçesinde yapıldı.
Başkan Erdoğan’ın ev sahipliğini yaptığı, Rusya, Almanya ve Fransa Başkanlarını katıldığı toplantıyı izlerken önce hava alanına ard arda inen liderlerin uçakları ardından karşımla törenleri sonrasında yuvarlak masa da oturan liderlerin yüz hatlarındaki mesajlarını okumaya çalıştım. 
4 Liderin oturduğu masada en çok dikkati çeken ise o masanın bir ayağının orada olmadığıydı..
Çünkü Arap Baharı adı altında bölgede yani Arap ve Ortadoğu adasında operasyon başlatan ve önce Irak ve Libya, ardından Tunus, Mısır sonra da Suriye’yi alt üst eden asıl ayak yani bölgede ki çocuğu İsrail’i korumak, kollamak ve daha da büyütmek adına insan kanını kara petrole bulaştıran Amerika yoktu o masa da..
Halbuki aynı Amerika bölgede ki müttefik dedikleri ile Suriye’den önce bir çok ülkenin altını üstüne getiren asıl sorumlu ve suçlu olduğu kadar 4 liderin bir arya geldiği masaya yatırılan konuların baş aktörüydü.
Yani o olmadan, yani ABD’ denen dünyanın jandarması Amerika o masa da yoksa o toplantı ve ondan öncekilerin hiç birinin sonuç vermeyeceği zaten bu 4 liderin yaptığı toplantının sonuç bildirgesinde de belli oluyordu.
Çünkü Türkiye’nin ev sahipliğini yaptığı toplantıdan sonra kaleme alınan ve kamuoyuna duyurulan sonuç bildirgesi de önceki toplantılar arından yapılan açıklamalardan farklı değildi.
Yani Suriye’de ki savaşı bitirecek bir açıklama yada ciddi bir çıkış yoktu..
Masada bulunan Suriye'de yaşanan iç savaştan önce de Suriye'de askeri üsleri bulunan Rusya 2015'te rejime destek olmak için hava saldırıları başlattı ve bu saldırılar savaşın gidişatının Esad lehine değişmesinde büyük rol oynadı.
Almanya ile Fransa ve diğer Batılı         ülkeler "ılımlı" diye kabul ettikleri muhaliflere yani aralarına İşİT’in de bulunduğu terör örgütlerine değişen derecelerde     destek oldular.
Türkiye uzun süredir Suriye rejiminin terörist dediği muhalif Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) destek veriyor. TSK Afrin'de, Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) askeri kanadı olan Halk Savunma Birlikleri'ne (YPG) yönelik Zeytin Dalı Harekatını ÖSO ile birlikte yürütüyor.
Peki ya Amerika ve diğerleri nerede?Yani o masada olması gereken ABD yani Amerika bölgede akmaya devam eden kandan hiç sorumlu değil mi?
Okyanus ötesinde sessi, sedasızca durup, yaşananları mı izledi?
Tabii ki değil, çünkü o masada olması gereken ilk isim ABD'nin olduğunu o masa da bulunan 4 lider de biliyordu.
Ama bir gerçek var ki oda savaşın, çatışmanın, olayın tarafının olmadığı bir masada barıştan, huzurdan bahsetmek o kadar zor, o kadar boş ki bunu yayınlanan sonuç bildirgesinde görmek mümkün.
Bakalım mı o sonuç bildirgesine; 
‘Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev sahipliğinde, Putin, Macron ve Merkel'in katılımıyla, Suriye Zirvesi düzenlendi. Dört liderin yaptığı açıklamalarda, Suriye'de siyasi çözüm, mültecilerin Suriye'ye dönüşü, Esad'ın geleceği ve İdlib'de ateşkesin kalıcı hale getirilmesi başlıkları öne çıktı.
’Herkesin isteği olan bu söylemlerin hayata geçmesinin tek yolu var oda o masada olması gerekenlerin de o masaya gelmesidir.
Bildirge aynen bu..
Yani bölgede ki Kürtlerle hareket eden ABD, İsrail, konsolosluğun da gazeteci vatandaşını öldüren Arabistan, Suriye’de bizzat savaşın içinde olan İran ve en önemlisi alanın sahibi Suriye'nin ve bölgede önemli aktör haline gelen grupların da o masada olması gerekmez mi?
Bilmem ama ‘gerekmez’ diyorsanız, o zaman bende derim ki; Bir değil, bir çok ayağı olmayan o masa da beklenen çıkmaz..
Yani kısacası; Ey siz barış geliyor diye umutlananlar, şimdiden unutun Suriye’de ve bölgede gerçek anlamda bir Arap         Baharını..

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.