Arap Birliği hangi ülkelerden oluşur? Arap Birliği'ne üye listelerin listesi

Arap Birliği hangi ülkelerden oluşur? Arap Birliği'ne üye listelerin listesi
Filistin'in İsrail ile normalleşme sürecinde olan Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'e tepki göstermek amacıyla dönem başkanlığını bırakması sonrası görevi devralacak yeni ülkenin belli olması bekleniyor. Kuveyt, Katar, Komor Adaları, Lübnan ve son olarak Libya da başkanlığı kabul etmedi.

1945'te kurulan Arap Birliği'nde 6 ülkenin başkanlığı kabul etmemesi sonrasında görevi devralacak ülkenin hangisi olacağı soru işareti haline geldi. İsrail ile normalleşme sürecinde olan BAE ve Bahreyn'in ardından yaşanan gelişmeler tarihi bir kararı da beraberinde  getirdi. Hatta geçtiğimiz günlerde Birleşik Arap Emirlikleri takımlarından Al-Nasr, İsrailli futbolcu Dia Saba'yı transfer etmiş ve ülkedeki yatırımcıların da buraya yönlenmesi yönünde çağrılar yapılmıştı.



Arap Birliği hakkında

Arap Devletleri Birliği Paktı olarak da bilinen Arap Birliği Şartı, Arap Birliği'nin kurucu antlaşmasıdır. 1945'te kabul edildiğine göre, "Arap Devletleri Birliği bu Anlaşmayı imzalayan bağımsız Arap Devletleri'nden oluşacaktır". Başlangıçta, 1945'te sadece altı üyesi vardı. Bugün, Arap Birliği'nin 22 üyesi vardır; bunların arasında üç Afrika ülkesi bölgeye göre en büyük (Sudan, Cezayir ve Libya) ve Batı Asya'daki (Suudi Arabistan) en büyük ülkedir. Beş ülke gözlemci statüsüne sahiptir. Görüşlerini ifade etme ve tavsiyede bulunma hakkı verilir ancak oy verme hakları yoktur.


arap birliği


Arap Birliği yapısı

Arap Birliği çatısı altında 22 ülke bulunmaktadır. En çok Müslüman nüfusu yer almaktadır. Ardından da Hristiyanlık gelmektedir. Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Filistin, Sudan ve Suriye'de en az 15 milyon Hristiyan bir arada yaşıyor. Buna ek olarak, daha az ama önemli sayıda Dürzî,Yezîdî,Şaki ve Mandalular vardır. Dindar olmayan Araplar için rakamlar genellikle mevcut değildir, ancak Pew Forumu'nun araştırması, ODKA bölgesindeki insanların yaklaşık % 1'inin "dine bağlı olmayanlar(Ateist)" olduğunu göstermektedir.

arap birliği



Arap Birliği ülkeleri

  1. Cezayir
  2. Bahreyn
  3. Komorlar
  4. Cibuti
  5. Mısır
  6. Irak
  7. Ürdün
  8. Kuveyt
  9. Lübnan
  10. Libya
  11. Moritanya
  12. Fas
  13. Umman
  14. Filistin
  15. Katar
  16. Suudi Arabistan
  17. Somali
  18. Sudan
  19. Suriye
  20. Tunus
  21. Birleşik Arap Emirlikleri
  22. Yemen


ve 5 gözlemci durumu:

  • Ermenistan
  • Brezilya
  • Eritre
  • Hindistan
  • Venezuela

s

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.