Assange'ın ABD'ye iade yolu açıldı

Assange'ın ABD'ye iade yolu açıldı
İngiltere'de mahkeme, ABD'nin devlete ait gizli belgeleri ifşa etmekle suçladığı WikiLeaks'in kurucusu Assange'ın bu ülkeye iadesi yönünde karar verdi

ABD'nin yurt dışı askeri misyonlarında sivillerin öldürülmesi veya işkence ile kötü muamele görmesine ilişkin belgeleri yayınlayan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ülkesi Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) iadesine bir adım daha yaklaşıldı. İngiltere'deki sorumlu mahkeme Assange'ın ülkesine iadesi yönünde karar verdi. Westminster'deki sorumlu mahkemenin kararının hayata geçirilebilmesi için İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel tarafından da onaylanması gerekiyor.
Assange'ın avukatlarının ise karara itiraz için dört hafta zamanı var. Julian Assange, ülkesinin Irak, Afganistan başta gelmek üzere yurt dışındaki askeri misyonlarında sivil halka yönelik kötü muamele yapıldığı, tutuklulara işkence uygulandığı ve sivillerin katledildiğine dair gizli belgeler yayınlamıştı. ABD yargısı ise Assange’ı, gizli belgeleri çalmak ve yayınlamak, bu yolla ABD'nin muhbirlerinin hayatını tehlikeye atmak ve casuslukla suçluyor. Suçlu bulunması halinde Assange'ı 175 yıla kadar hapis cezası bekliyor.
 

Basın özgürlüğü vurgusu
ABD’nin yurt dışı askeri misyonlarında sivillere yönelik suçlar işlediğine kanaat getiren ve Assange gibi, bilgi ifşa edenleri destekleyen kesim ise onları kahraman olarak görüyor ve ABD'nin işlediği savaş suçlarını günışığına çıkardıkları görüşünü savunuyor. Destekçiler Assange ve onun gibilere göz dağı vermek amacıyla ABD'nin Assange'ı yargılama ve ağır ceza verme amacını güttüğünü öne sürüyor. Bu kesime göre Assange ve onun gibilerin yaptıkları basın özgürlüğü kapsamında bulunuyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.