Bir zamanlar Putin'e yakın isimdi: Rusya'ya başkaldıran Yevgeniy Prigojin kimdir?

Bir zamanlar Putin'e yakın isimdi: Rusya'ya başkaldıran Yevgeniy Prigojin kimdir?
Prigojin, Mayıs 2014'te Donbass Savaşı'nda Rus güçlerini desteklemek için özel olarak Wagner Grubu'nu kurduğunu açıklamasının ardından şimdi ise Rusya'ya başkaldıran isim olarak anılıyor. Peki, Yevgeniy Prigojin kimdir?

EMİNE KAŞIKCI- Rus paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin, Moskova'ya başkaldırdı.

Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp cevap vermek için harekete geçtiklerini duyurdu.

Prigojin, Telegram kanalından paylaştığı videoda, Ukrayna'daki savaşa ilişkin dünya gündemini sarsacak açıklamalarda bulundu, Rus ordusuna başkaldırdı.

Son olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, televizyondan yayınlanan açıklamasında “Bu halkımıza bir darbedir, bunun cezasını vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Wagner'in kurucusu Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmişti.

Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB) "silahlı isyan" suçlamasıyla ceza davası açmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise Wagner'in kamplarına saldırı düzenlediği yönündeki iddialar yalanlanmıştı.

Bir zamanlar Putin'e yakınlığı ile bilinmekte olan Wagner'in liderine yönelik araştırmalar sürüyor. Krizin baş göstermesinin ardından Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin kim olduğuna yönelik araştırmalar hız kazandı.

Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin kimdir?

Prigojin, özellikle Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'e yakınlığı ile bilinmekte olup yabancı ileri gelenlerle birlikte katıldığı akşam yemeklerine ev sahipliği yapması nedeniyle "Putin'in Şefi" olarak biliniyor.

Prigojin, Afrika, Suriye ve Ukrayna'da çatışmalara katılan Rus devlet destekli bir paralı asker grubu olan Wagner Grubu ile 2016 ve 2018 ABD seçimlerine müdahale etmekle suçlanan üç şirketin de aralarında bulunduğu bir şirketler ağını kontrol ediyor. Prigojin, Sovyetler Birliği döneminde hapishanelerde dokuz yıl hükümlü olarak kaldı.

Prigojin, Mayıs 2014'te Donbass Savaşı'nda Rus güçlerini desteklemek için özel olarak Wagner Grubu'nu kurduğunu açıklamıştır.

Bellingcat, The Insider ve Der Spiegel tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Prigojin'in operasyonları "Rusya Savunma Bakanlığı ve istihbarat kolu GRU ile sıkı bir şekilde entegre edilmiştir". Prigojin'in şirketleri ve ortakları ABD'de ekonomik yaptırımlar ve suçlamalarla karşı karşıyadır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.