Çin, Japonya'nın 30 yıl sürecek planını eleştirdi: Derhal askıya alınmalı

Çin, Japonya'nın 30 yıl sürecek planını eleştirdi: Derhal askıya alınmalı
Çin'in Tokyo Büyükelçisi Wu Jianghao, Japonya'nın mevcut planına tepki gösterdi.

DHA– Çin'in Tokyo Büyükelçisi Wu Jianghao, Japonya'nın Fukushima Daiichi nükleer santralindeki yaklaşık 1,3 milyon metreküp suyun okyanusa boşaltmasının derhal askıya alınması gerektiğini açıkladı.

Çin'in Tokyo Büyükelçisi Jianghao, açıklamasında çeşitli ülkelerdeki nükleer santrallerin su tahliye ettiğini, ancak tahliye edilen bu suyun, erimiş çekirdekle temas halinde olan kirli su değil, soğutma suyu olduğuna dikkat çekti. Büyükelçi Jianghao, planda bir çok bilinmez olduğunu ve suyun boşaltılmasının bir benzeri olmadığını ifade ederek işlemin derhal askıya alınması gerektiğini belirtti. Büyükelçilikten bugün yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı;

"Fukushima nükleer kirli suyu, çoğu bu aşamada etkili bir arıtma teknolojisine sahip olmayan 60'tan fazla radyonüklid türü içerir. Japon işleme sisteminin etkinliği ve sürdürülebilirliği, yeterli yetkili doğrulamadan yoksundur.

30 YIL SÜRECEK

Japonya'nın mevcut planına göre denize boşaltma süreci 30 yıl hatta daha uzun sürecek. Bu kadar çok belirsizlik ve bu kadar uzun süreli bir emisyon davranışı varken bunu kim denetleyecek? Nasıl izlenir? Güvenilirlik nasıl sağlanır? Bu soruların somut sonuçları yoktur.

Wu Jianghao, Çin'in pozisyonunun çok net olduğunu, Japon tarafının denizden tahliye planını derhal askıya alması, uluslararası toplumla ciddi şekilde müzakere etmesi ve bilimsel, güvenli, şeffaf ve kabul edilebilir boşaltma yöntemlerini ortaklaşa keşfetmesi gerektiğini vurguladı."

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.