Çizme'ye kadın başbakan!

Çizme'ye kadın başbakan!
İtalya'da önceki gün yapılan genel seçimlerde aşırı sağcı lider Giorgia Meloni zaferini ilan etti ve ülkenin ilk kadın başbakanı olma yoluna girdi

45 yaşındaki Meloni’nin, İtalya’da 2. Dünya Savaşı sırasında faşizmin alt edilmesi ve cumhuriyetin kurulmasından bu yana ilk aşırı sağcı başbakan olması bekleniyor. AB'nin en büyük üçüncü ekonomisindeki bu durumun Avrupa'nın büyük bölümünde kaygı yaratması bekleniyor. Ancak oylamadan sonra konuşan Meloni İtalya'nın Kardeşleri Partisi'nin "herkes için yöneteceğini" ve insanların güvenine ihanet etmeyeceğini söyledi. Meloni Roma'da gazetecilere yaptığı açıklamada "İtalyanlar, İtalya'nın kardeşleri önderliğindeki sağ kanat bir hükümet tarafından yönetilmek adına net bir mesaj yolladı" dedi. Geçici sonuçlara göre Meloni'nin en yakın rakibi merkez solcu Enrico Letta'nın önüne yüzde 26 dolayında oy aldı. İttifak ortakları aşırı sağcı, popülist Lig yüzde 9, merkez sağdaki Haydi İtalya ise yüzde 8’de kaldı.


Parlamento nasıl olacak?


Meloni'nin, aralarında Matteo Salvini'nin aşırı sağcı Lig ve eski Başbakan Berlusconi'nin Haydi İtalya Partisi'nin de bulunduğu sağcı ittifakının hem Senato hem de Parlamento'yu kontrol etmesi bekleniyor. İttifakın Senato seçimlerinde yüzde 42,2 oy alması bekleniyor. Merkez soldaki Demokratik Parti ise yüzde 17-21 arası oy oranıyla ülkenin en büyük ikinci partisi olsa da, sol partilerin güçlü bir seçim ittifakı kurmayı başaramaması nedeniyle iktidar şansı düşük görünüyor.
Seçimlere tek başına giren popülist 5 Yıldız Hareketi yüzde 15 civarı; merkez partileri Eylem ve Yaşayan İtalya ise birlikte yüzde 8’e yakın oy aldı.


Cumhurbaşkanı karar verecek


İtalya'nın bir sonraki liderinin kim olacağı kararı İtalyan Cumhurbaşkanına ait ve bu süreç zaman alabilir. Meloni son günlerde, Ukrayna yanlısı açıklamaları ve AB karşıtı söylemini hafifleterek imajını yumuşatmaya çalışsa da, köklerini Benito Mussolini'nin faşistlerinden alan bir hareketten doğan bir partiye liderlik ediyor. Seçime katılım oranı yüzde 64 oldu, bu oran 2018'deki son genel seçimlerden 10 puan daha düşük.

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.