Dinozorlar bir asteroit tarafından yok edilmemiş olabilir

Dinozorlar bir asteroit tarafından yok edilmemiş olabilir
Dinozorlar bir asteroit tarafından yok edilmemiş olabilir. Yeni bir analiz, toz haline getirilmiş kayalardan gelen tozun nükleer bir kış yarattığını buldu.

Bilim insanları 66 milyon yıl önce dinozorları yok eden şeyin asteroit çarpması olmadığını, ancak fırlatılan enkazın kritik bir rol oynadığını duyurdu.

Açıklama, toz haline getirilmiş kayalardan gelen tozun Dünya atmosferine atıldığını, güneşi engellediğini ve bitkilerin fotosentezini engellediğini belirleyen Belçika Kraliyet Gözlemevi liderliğindeki bir ekipten geliyor.

Yeni modelleme , toz miktarının yaklaşık 2.000 gigaton olduğunu (Everest Dağı'nın ağırlığının 11 katını aştığını) ve atmosferde 15 yıla kadar kalarak dünya çapında bir nükleer kışa neden olduğunu gösterdi.

Sonuç olarak, bitki örtüsü yok olacak, bu da bazı dinozorlar da dahil olmak üzere birçok otçul türün açlıktan ölmesine yol açacak ve canlıların yüzde 75'inin Dünya'dan kaybolduğu yıkıcı kitlesel yok oluş olayını başlatacaktı.

Son zamanlarda öne çıkan teori, asteroitin çarpmasından kaynaklanan kükürtün (ya da yol açtığı küresel yangınlardan kaynaklanan isin) gökyüzünü kapattığı ve dünyayı uzun, karanlık bir kışa sürüklediği ve şanslı birkaç kişi dışında herkesi öldürdüğü yönündeydi.

Ancak kritik bir fosil sahasında bulunan parçacıklara dayanarak Pazartesi günü yayınlanan araştırma, daha önceki bir hipotezi yeniden öne sürdü: asteroitin fırlattığı tozun kış etkisine neden olduğu.

Araştırmacılar, toz parçacıklarının 0,8 ila 8,0 mikrometre civarında olduğunu, yani atmosferde 15 yıla kadar kalabilecek büyüklükte olduğunu söyledi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.