H&M skandalı! Ünlü marka çevrede felakete sebep oluyor!

H&M skandalı! Ünlü marka çevrede felakete sebep oluyor!
H&M mağazalarında geri dönüşüm kutularına atılan kıyafetlerin üçüncü dünya ülkelerine atılarak çevrede felakete yol açtığı tespit edildi.

Fatma Müge Yücetürk - İsveç merkezli Aftonbladet gazetesi, markanın düzenlediği kampanyanın iç yüzünü ortaya çıkardı. H&M mağazalarında geri dönüşüm kutularına atılan 10 giysiye AirTag takarak koleksiyonun ne kadar sürdürülebilir olduğunu araştırdı.

Yeşil Gazete'nin, Aftonbladet'in yayınladığı haberden derlediğine göre kıyafetlerin dünyanın dört bir yanındaki tekstil ürünlerinin yakıldığı yerlere gönderildiği ortaya çıktı. Kampanya kapsamında H&M her yıl müşterilerinden milyonlarca ikinci el giysi topluyor.

ekran-goruntusu-15.png

Aftonbladet gazetesinin yayınladığı habere göre tespit ettiği bulgular şu şekilde:

1. AirTags ile donatılmış 10 giysinin her biri eksiksiz ve temiz, lekesiz veya hasarsız. Yine de hiçbiri İsveç’te kalmadı. Hepsi kamyonla 1000 kilometreden fazla taşınarak, kategorize edilmek üzere Almanya’daki üç tesise gönderilecek.

2. H&M, toplanan tüm giysilere çevre dostu ve sorumlu bir şekilde bakılacağını taahhüt ediyor. Bununla birlikte, giysilerden üçü, tekstil çöplüğü olarak bilinen üçüncü dünya ülkelerine gönderilecek.

3. Giysilerden biri, çok miktarda kullanılmış giysi alan ve ithalatın büyük bir kısmının doğrudan çöpe atıldığı veya yakıldığı bir Afrika ülkesi olan Benin’e gidiyor. Giysiyi satın alan ithalatçı, daha sonra Nijerya’ya kaçırılabileceğini kabul ediyor. Ülkenin kendisini ikinci el giysilere karşı korumak için koyduğu kısıtlamalar var.

4. Başka bir giysinin yolculuğu Hindistan’ın Panipat şehrinde sona eriyor. Burada da tekstil atıklarıyla ilgili sorunlar çok büyük. Ayrıca tekstil sektöründe çocuk işçiliği de yaygın.

5. Giysilerden ikisi, toplam 3 bin 730 kilometrelik karayolu ve deniz taşımacılığından sonra Romanya’ya sevk ediliyor.

6. H&M’in tekrar giyilebilecek giysiler olması gerektiği sözüne rağmen, giysilerden ikisi elyaf haline getiriliyor. Bu giysilerden biri olan gri bir süveter neredeyse hiç kullanılmamıştı.

7. 10 giysi ile birlikte diğer ikinci el giysiler, kamyonlar ve gemiler gibi fosil yakıta dayalı ulaşım araçlarını kullanarak dünyanın çevresini neredeyse bir buçuk tur dolaşıyor.

8. Gana’da kullanılmış giysiler benzeri görülmemiş bir çevre felaketi yaratıyor. H&M, Gana’ya getirilen en yaygın beş giysiden birine sahip.

9. Gümrük verilerini kullanarak, H&M’in üç Alman tasnif ortağının 1 Ocak 2023’ten bu yana Gana’ya en az bir milyon giysi sevk ettiğini ortaya çıkarılabilir.

Markanın bu konuda herhangi bir açıklama yapmaması kamuoyunu sinirlendirirken aynı zamanda çevrecilerin de markayı protesto etme amacıyla kampanyalar düzenlemesine sebep oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.