Hollanda'da 47 yıl sonra çift haneli enflasyon!

Hollanda'da 47 yıl sonra çift haneli enflasyon!
Hollanda'da enflasyon oranları 47 yıl sonra çift haneleri görerek yüzde 10.3 olarak açıklandı.

Hollanda İstatistik Kurumu (CBS) tarafından temmuz ayı enflasyon oranları açıklandı. Son dönemde gösterdiği artışları marttan itibaren kaybedeb oranlar geçtiğimiz ay için yüzde 10.3 olarak duyuruldu ve bu 47 sonra bir ilk oldu.

CBS raporlarına göre, tüketim malları ve hizmetleri Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,3 daha pahalıydı. Haziran ayında enflasyon yüzde 8,6 idi. Enflasyondaki yükselişte ağırlıklı olarak enerji ve konut kira fiyatlarındaki gelişmeler etkili oldu. Enflasyon, Eylül 1975'ten bu yana ilk kez yüzde 10'un üzerinde.

Enflasyon, her ay bir önceki yılın aynı ayına göre tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) artış olarak ölçülmektedir. Tüketici fiyat endeksi, Hollandalı haneler tarafından ortalama olarak satın alınan bir mal ve hizmet paketinin fiyat gelişimini gösterir. Temmuz 2022'de yüzde 10,3'lük enflasyon, tüketici ürünleri fiyatlarının Temmuz 2021'e göre yüzde 10,3 daha yüksek olduğu ve fiyatların Haziran 2022'ye göre yüzde 10,3 arttığı anlamına gelmiyor.
 

hollanda enflasyon


KDV indirimine rağmen enerji daha pahalı

Enerji (elektrik, gaz ve bölgesel ısıtma) fiyat gelişimi enflasyonda artışa neden oldu. Temmuz ayında enerji, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 108 daha pahalıydı. Haziran ayında yıllık fiyat artışı yüzde 84 oldu. 1 Temmuz 2022'den itibaren enerji üzerindeki KDV geçici olarak yüzde 21'den yüzde 9'a düşürüldü. Bu indirim 31 Aralık 2022'ye kadar sürecek.

Enerji şu anda enflasyona önemli bir katkıda bulunuyor. Enerjinin fiyat gelişimi, yeni sözleşmeler temelinde İstatistik Hollanda tarafından ölçülmektedir. İstatistik Hollanda, TÜFE'deki enerji fiyatlarını ölçmek için bir çalışma yürütüyor.


 

Ev kiralarında büyük artış

Hollanda'da ev kiraları da enflasyonu yukarı yönlü etkiledi. Ön rakamlara göre, ev kiraları Temmuz 2022'de bir yıl öncesine göre yüzde 3,0 daha yüksekti. Bu, ev kiralarındaki artışın ortalama yüzde 0,8 olduğu Temmuz 2021'den daha büyük bir artış.

1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren düzenlenmiş kira sözleşmeleri için maksimum kira artışı gelir düzeyine bağlıdır. En düşük gelir sınırının altında kalan haneler için kira artışı en fazla yüzde 2,3'tür. Yüksek gelirli haneler için kira artışı aylık kira üzerinden maksimum 100 Euro'dur. 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren, düzenlenmiş kira sözleşmeleri kapsamındaki kiraların artırılmasına izin verilmemiştir. Özel sektör konutunun yıllık kira artışı 2021'de olduğu gibi 2022'de de maksimize edildi. Maksimum kira artışı 2022 için yüzde 3,3, 2021'de bu yüzde 2,4 oldu. 2 Eylül'de Hollanda İstatistik Kurumu, konut kiralarının gelişiminin nihai sonuçlarını yayınlayacak ve daha fazla ayrıntı yayınlanacak.


Daha yüksek gıda fiyatları

Hollanda'da gıda fiyatları Temmuz ayında daha da arttı. Gıda, Haziran ayındaki yüzde 11,2'ye kıyasla, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,3 daha pahalıydı. Bu gelişmeye en çok tahıl ürünleri, süt ürünleri ve şeker ve şekerlemeler (dondurma dahil) katkıda bulunmuştur. Gıdanın yanı sıra paket seyahat ve bankacılık hizmet maliyetleri de enflasyonu yukarı yönlü etkiledi.


Akaryakıtta daha az fiyat

Akaryakıtların fiyat gelişimi ise enflasyonu baskılayıcı etki yaptı. Temmuz ayında akaryakıt, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25 daha pahalıydı. Haziran ayında yıllık fiyat artışı yüzde 35 oldu. Pompada bir litre 95 Euro Temmuz'da ortalama 2,21 Euro, Haziran'da 2,35 Euro oldu. Bir litre mazot fiyatı Haziran'da 2,14 Euro'dan Temmuz'da 2,07 Euro'ya düştü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.