Hollanda, Türkiye ve Suriye için seferber oldu

Hollanda, Türkiye ve Suriye için seferber oldu
Kahramanmaraş merkezli depremler binlerce kişinin ölümüne, yaralanmasına ve enkaz altında kalmasına neden oldu. Çalışmaların devam ettiği bölgede 20 binden fazla vatandaş yaşamını yitirdi. Suriye'de de hissedilen sarsıntılarda son verilere göre 4 bini aşkın kişi öldü. Bölgeye birçok ülkeden yardım gelirken afetzedeler için Hollanda'da büyük bir seferberlik başlatıldı. Dernekler, vakıflar, ülkede yaşayan Türkler ve çok daha fazla sektörden milyonlarca euro yardım toplandı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki en büyük felaketi olarak kayda geçen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından acı haberler gelmeye devam ediyor. 20 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği deprem Suriye'de de 4 binden fazla vatandaşın canına mal oldu. Enkaz altında kurtarılmayı bekleyenlerin mucize haberlerinin de sürdüğü afette bölge halkı için yardımlar her geçen gün daha da fazlalaşıyor. Yurt dışından da önemli denilebilecek bir destek geldi. Özellikle de Hollanda'dan.


 

Arama kurtarma ekibi gönderildi

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ilk arayan isimler arasındaydı. Gönderilen arama kurtarma ekibinin yanı sıra maddi yardım da yapılacağını duyurdu Ayrıca çok daha fazlası için de hazır olunduğu bildirdi.



Milyonlarca euro toplandı

Türklerin en yoğun yaşadığı Avruoa ülkelerinden biri olan Hollanda'da toplanılan para milyonlarca euroyu buldu. Giro555 isimli vakıf, son olarak 9 milyon euroyu aşan bir yardım gerçekleştiğini duyurdu. Ayrıca 15 Şubat'ta da televizyondan yine yardım çağrısı yapılarak kampanya düzenlenecek.


FonCuvfXgAMCh8M


 

Türkler de harekete geçti

Acı olayın yaşanmasından sonra Hollanda'da yaşayan Türkler de maddi ve malzeme yardımı yapmak üzere çalışmalara başladı. Amsterdam ve Rotterdam gibi büyük şehirlerin dışında birçok bölgede yardım noktaları kurularak malzemeler için TIR'lar dolduruldu. İsteyenler ise çeşitli hesaplara yardım için para gönderdi. Dernekler ve vakıflar da organizasyonlarını gerçekleştirerek en kısa sürede afet bölgesine ulaşmak için yola koyuldu. Hollandalı birçok esnaf da bir veya iki günlük gelirlerinin depremzedeler için kullanılacağını açıklayıp dükkanlarına astı.



Murda kampanya başlattı

Hollanda'da yaşayan Türk şarkıcı Murda, bugün olması planlanan Paradiso konserini iptal ettiğini duyurarak Türkçe'nin yanı sıra Hollandaca ve İngilizce mesajlar yayımlayarak bağış kampanyası başlattığını açıkladı. Şu ana kadar 60 bin eurodan fazla yardım toplandı. 


 

Karsu kitap gelirini gönderecek

Murda gibi Hollanda'da yaşayan ve Türkiye'de de konserler veren Karsu, çıkardığı yemek kitabının gelirini depremzedeler için yardım olarak göndereceğini duyurdu.


Futbolda da büyük destek

Giro555'in öncülüğünde düzenlenen yardım kampanyasında futbol kamuoyu da el ele verdi. Kulüpler hafta içi oynanan maçlarda 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Burak Yılmaz, Oğuzhan Özyakyup ve Doğan Eroğan'ın forma giydiği Fortuna Sittard hazırlık maçı oynayacağını ve gelirlerin depremzedelere gönderileceğini duyurdu. Ayrıca formalar da satışa çıkarılarak gelir elde edilecek.


Oğuzhan Özyakup yaptığı açıklamada; "Bazen futbolun keyif olduğunu unutuyoruz. Bu işe çocukken hobi olarak başladık. Hayattaki her şey futbol değil. Kazanmak da kaybetmek de gelip geçici durumlar. İnsanlar ailesini, annesini babasını kaybetti. Bu hayattaki her şeyden daha önemli." dedi.

Kaptan Burak Yılmaz ise "Yardımda bulunan herkese teşekkür ediyorum. Herkesin kendine göre bir bütçesi var ve burada önemli olan aynı hisleri paylaşabilmek. Bugünden itibaren kendimi Hollanda'ya daha yakın hissediyorum. Yapılan katkıyı çok değerli buluyorum." ifadelerini kullandı.


 

Kökçü kardeşlerden duygusal açıklamalar

Futbol hayatlarını Hollanda'da sürdüren milli takımımızın genç oyuncularından Orkun Kökçü ve Azerbaycan Milli Takımı'nda oynayan ağabeyi Ozan Kökçü, yaptıkları duygusal açıklamalarla dikkat çekti. FC Eindhoven'ın oynadığı maçta gerçekleşen saygı duruşunda zor anlar yaşayan Ozan; Sabah uyandığımda telefonda haberleri gördüm. Anlamakta güçlü çektim. Binlerce insan enkaz altındaydı. Normalde duygusal biri değilim ancak o dakika bana ne olduğunu bilmiyorum. Tüm bu yaşananlar kalp kırıcı. Ne söyleyeceğimi de bilmiyorum. Ne yapabilirim? Bu çok zor. Hala mümkün olan maddi yardım ve katkıda bulunmak. Bunun haricinde sadece bu yaşananların bir an önce sona ermesini dilemek zorundasınız. Orada beraber oynadığım futbolcular var. Deprem sadece ülkemde değil, nerede olsa üzülürdüm." dedi.


329495182-733274028490971-7723380547035023806-n

Feyenoord'un NEC Nijmegen'i penaltılarla eleyip Hollanda Kupası'nda çeyrek finale kaldığı maçın ardından Türk bayrağı ile statta taraftarların karşısına çıkan Orkun Kökçü ise; "Saygı duruşunda ağlamamak için kendimi çok zor tuttum. Maç sonunda ise Türk Bayrağını omuzlarıma alarak statta tur atmamın tek nedeni Türkiye'de yaşanan deprem. Tüm duygularımı son günlerde yitirdim. Benim için çok şey ifade ediyor. Biz Türk'ler birbirimize çok yakınız. Oradaki insanları tanımıyorum ama hepsi ailemden biri gibi. Sosyal medya üzerinden yardımcı olmaya çalıştım. Oradaki insanlara mümkün olduğu kadar destek olmalıyız. Türk Bayrağıyla burada vermek istediğim mesaj, hep birlikte el ele verelim ve oradaki acıların dinmesine yardımcı olalım. Bedenen oradan uzakta olsam bile ruhen ve kalben ülkemin yanında olduğumu göstermek istedim" sözleriyle duygularını paylaştı. 


FooaOeVXEA80BMPDordrecht - Willem II maçında iki takım sahaya Türkçe yazılan "Başınız sağolsun kalbimiz sizinle" pankartıyla çıktı.


Belediyeler de yardıma koştu

Hollanda'daki birçok belediye de deprem bölgesine yardım edebilmek adına bütçe ayırarak Giro555'e gönderileceğini duyurdu. Sadece Den Haag Belediyesi bu konuda olumsuz bir açıklamada bulunarak katılmayacağını paylaştı. Bu durum muhalefet tarafından tepki ile karşılandı.

Şu ana kadar Hollanda'dan yardım yapacağını açıklayan belediyelerin bazıları ve miktarlar şu şekilde;

  • Enschede Belediyesi: 160 bin euro
  • Arnhem Belediyesi: 165 bin euro
  • Amsterdam Belediyesi, şehir nüfusundaki her vatandaş için #deprem bölgesine 1 euro gönderileceğini duyurdu. Başkentin 2022'deki nüfusu 883 bin.
  • Türk üyelerin girişimleri ile birlikte #Rotterdam Belediyesi, #deprem bölgesine 650 bin euro göndereceğini açıkladı.
  • Eindhoven Belediyesi, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için Giro555'e 244 bin euro yatırıldığını duyurdu. 
  • Tilburg Belediyesi, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için Giro555'e şehrin her bir bireyi için 1 euro olmak üzere toplamda 227.874 euro yatırıldığını duyurdu.
  • Utrecht Belediyesi, şehirde yaşayan her birey için Türkiye ve Suriye'deki depremzedeleri çin Giro555'e 1 euro yatırılacağını duyurdu.
  • Dordrecht Belediyesi, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere ulaşacak malzemeler için 30 bin euro nakliye masrafını üstlendi ve 91 bin 500 euro yardımda bulundu.
  • Doetinchem Belediyesi de kentteki her bir vatandaş için Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler adına 1 euro yardımda bulunulduğunu yazdı. Nüfus 57.500 civarında.
  • Leiden Belediyesi: 127 bin euro
  • Scheidam Beleidyesi de 1 euro kampanyasına destek verdi. Kentin nüfusu 80 bin civarında.
  • Soest Belediyesi 1 euro kampanyası dahilinde 47-48 bin euro.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.