İsrail Savunma Bakanı: Gazze’deki kara harekatı aylarca sürebilir

İsrail Savunma Bakanı: Gazze’deki kara harekatı aylarca sürebilir
İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Gazze'deki kara harekatının aylarca sürebileceğini belirti.

Yediot Ahronot gazetesinde yer alan habere göre Galant, söz konusu açıklamayı, Gazze sınırı yakınlarında "Hava Kuvvetleri Harekat Komutanlığı" toplantısında yaptı.

Galant'ın burada, "İsrail ordusunu durdurabilecek hiçbir şey yok. Manevranın (İsrail'in Gazze saldırılarına verdiği isim) operasyonel yönü, hava kabiliyeti ve kara harekatından oluşuyor. Gazze'deki kara harekatı, oradaki son savaş olmalı çünkü sonrasında Hamas olmayacak. Bu, bir ay, 2 ay, 3 ay sürebilir ama sonunda orada Hamas kalmayacak." ifadelerini kullandı.

Biden, insani yardımların Gazze'ye ulaştırılması çabalarının süreceğini belirtti

ABD Başkanı Joe Biden, abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki halkın insani yardımlara erişmeye devam etmelerini sağlama konusundaki kararlılıklarını sürdüreceklerini ve bunun için tüm taraflarla çalışmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Gazze'ye insani yardımların ulaşmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Biden, "Gazze halkının refahı için gerekli yardımların devam etmesini sağlamak üzere Refah Sınır Kapısı'nın faaliyette kalması için tüm taraflarla çalışmaya ve uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerle tutarlı olarak sivillerin korunması için çalışmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

İsrail güçleri, 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da 1130 Filistinliyi gözaltına aldı

İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'da, 7 Ekim'den bu yana 1130 Filistinliyi gözaltına aldığı bildirildi.

Filistin Esirler Cemiyeti ile Filistin Esirler ve Serbest Bırakılanlar Kurumundan, İsrail'in Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdiği gözaltılara ilişkin ortak açıklama yapıldı.

Açıklamada, İsrail güçlerinin gece ve sabah saatlerinde "sistematik kitlesel intikam operasyonları kapsamında", aralarında serbest bırakılan eski tutukluların da bulunduğu en az 65 Filistinliyi gözaltına aldığı aktarıldı.

Filistin Sağlık Bakanlığından yazılı açıklama yapıldı.

İsrail güçlerinin, Nablus'a bağlı Zevata köyünde açtığı ateş sonucu 17 yaşındaki Muhammed Kasım Ebu Zer ile 29 yaşındaki Cihad Mazin Suphi Salih yaşamını yitirdiği aktarılan açıklamada, 2 Filistinlinin de Nablus'taki devlet hastanesine yaralı olarak getirildiği, birinin durumunun ağır olduğu kaydedildi.

İsrail'in saldırılarında BM görevlisi 29 meslektaşımız öldü

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail saldırıları nedeniyle 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde 29 meslektaşının öldüğünü duyurdu.

UNRWA, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, konuya ilişkin bilgi verdi.

Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlenen saldırılarda 29 meslektaşının hayatını kaybettiğine işaret eden UNRWA, ölenlerin yaklaşık yarısının da UNRWA'ya bağlı öğretmen olduğunu bildirdi.

Meslektaşlarının ölümünden duyulan üzüntüye yer verilen UNRWA açıklamasında, yaşamını yitirenler için yas tutulduğu belirtti.

Nahda Hareketi lideri Gannuşi: Filistin sadece Filistinlilerin değil tüm ümmetin meselesidir

Tunus eski Halk Meclisi Başkanı ve Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi, Filistin'in, "sadece Filistinlilerin değil tüm ümmetin meselesi” olduğunu belirtti.

Tutuklu olan Gannuşi’nin resmi sosyal medya hesabında yayımlanan mesajında, Filistin ile İsrail arasında devam eden çatışmaya ilişkin değerlendirmesine yer verildi.

Filistin’de yaşananların “tarihi bir mücadele” olduğunu dile getiren Gannuşi, “Halkların durumları ne olursan olsun, Filistin meselesinin ve Mescid-i Aksa’nın yanında yer almalıdır. Filistin sadece Filistinlilerin değil tüm ümmetin meselesidir. Filistin’in kurtuluşu için verilen bu tarihi mücadelede Filistin’in yanında yer alıyoruz.” ifadelerini kulandı.

İsrail-Filistin çatışması

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 306'sı asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 1873’ü çocuk, 4 bin 651 kişinin öldüğünü açıklamıştı.

İşgal altındaki Batı Şeria'da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 93 Filistinlinin öldüğü belirtilmişti.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 16 gazeteci yaşamını yitirmişti.

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim'den bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalarda ise 19 Hizbullah üyesi ile biri gazeteci 3 sivil hayatını kaybetmişti.

Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 3 İsrail askeri ve bir İsrailli sivil yaşamını yitirmişti.

İlgili Haberler

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.