Macron'u seçin!

Macron'u seçin!
Fransa'da bugün yapılacak cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi öncesinde Almanya, İspanya ve Portekiz liderleri, Fransızlara, "Macron’u seçin" çağrısı yaptılar

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu bugün yapılacak. Seçimde, ilk turda en çok oyu alan, halen görevdeki Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile sağ popülist rakibi Marine Le Pen yarışacak. İki siyasetçi arasındaki oy farkı 2017'de yapılan seçime göre daha az. Ülkede yapılan son üç anketin ortalaması alındığında Cumhuriyet Yürüyüşü üyesi Macron'un oy oranının yüzde 55, rakibi aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi lideri Le Pen'in ise yüzde 44,9 olduğu görülüyor. İlk turda ise oy oranları yüzde 27,85 ile yüzde 23,15'ti. Macron'un son günlerde arayı açtığı görülse de Almanya, İspanya ve Portekiz liderleri, Fransa'daki seçmenlerin, aşırı sağcı ve popülist bir adayı seçmemeleri amacıyla harekete geçti. Alışılmışın dışında bir adım atarak Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İspanyol mevkidaşı Pedro Sánchez ve Portekiz mevkidaşı António Costa, Fransızlara ortak bir çağrı yaptılar ve "Macron'u seçin" dediler.

Le Pen'in adını anmadılar
Almanya, İspanya ve Portekiz başbakanları, Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde'da yayınlanan bir makalede, "bu seçimin çok kritik" olduğuna vurgu yaptılar. Scholz, Sánchez ve Costa, makalelerinde, "Bu seçim, Fransa'nın gücünün, bağımsız ve güçlenen bir Avrupa Birliği'nde arttığını bilen demokratik bir aday ile özgürlüklerimizi ve demokrasilerimizi hedef alanlarla dayanışma içinde olan, aşırı sağcı bir aday arasındadır" ifadelerine yer verdiler. Makalede, üç lider Macron ve Le Pen'in ismini zikretmedi. Scholz, Sánchez ve Costa, Le Monde'daki makalelerinde, "Avrupalıların, kendilerinin yanında duran bir Fransa'ya ihtiyacı olduğunu" vurgulayıp, "Adalet için ayağa kalkan bir Fransa'ya, Putin gibi antidemokratik liderlerin karşısında duran bir Fransa'ya" şeklinde ifadeler kullandı. "Pazar günü seçimi yapılacak şeyin de aslında tam bu olduğunu" belirten liderler, "Umut ediyoruz ki Fransa Cumuriyeti'nin vatandaşları bunu seçer" diyerek, seçmenleri Le Pen'e değil açıkca Macron'a destek vermeye çağırdıkları dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.