'Putin ile İdlib'deki tüm gelişmeleri ele alacağız'

'Putin ile İdlib'deki tüm gelişmeleri ele alacağız'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazını Hz. Ali Camii'nde kıldı. Erdoğan, daha sonra gazetecilerin sorularını cevapladı.

'Tüm gelişmeleri tepeden tırnağa ele alacağız'
Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un İdlib meselesini görüşmek üzere Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Dörtlü Liderler Zirvesi için çağrıda bulunduklarının anımsatılması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Merkel, Sayın Macron Sayın Putin’le yaptıkları görüşmede bu konuları ele almak suretiyle İdlib’de çok kararlı bir ateşkesin yapılması için böyle bir daveti kendisine yaptılar. Tabii bu davet karşısında henüz beklenen bir yaklaşım, cevap vardır diyemem” dedi.

Dörtlü Liderler Zirvesi için 5 Mart’ta İstanbul’un teklif edildiğini ancak Rusya Devlet Başkanı Putin’in henüz arzu edilen bir cevabı vermediğini, “Biz Erdoğan ile bunu görüşürüz” dediğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu akşam saat 18.00 gibi Sayın Putin’le benim bir telefon görüşmem olacak. Bu telefon görüşmesinde de biz şu an itibarıyla İdlib’deki tüm gelişmeleri tepeden tırnağa ele alacağız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Yoğun bir, şu anda ben buna savaş diyebilirim, orada devam ediyor. Ve oradaki muhaliflerle rejim güçleri arasında bu yoğun devam eden çatışmalar neticesinde bizim işte malum orada iki şehidimiz, bazı araç gereçlerin imhası söz konusuydu. Ama bunu çok çok fazlasıyla ki son rakamlar 150 civarında, rejim mensubu etkisiz hâle getirildi. Bunun yanında çok sayıda yine araç gereç bunlar orada imha edildi. Ve bu konuda da son rakamları verebilirim; 12 tank, 3 zırhlı araç, 14 obüs, top obüsü ve 2 doçkalı pikap, bunlar imha edildi. Ve şu anda oradaki bu mücadele yine kararlı şekilde devam ediyor. Ve burada bu akşamki görüşmenin neticesi bizim oradaki tavrımızı belirleyecektir. Yani burada rejim bu noktada İdlib halkına bu zulmü durdurmadığı sürece bize oradan çekilmek söz konusu değil, ateşkesi ancak bu şekilde yapabiliriz.”

'1 milyona yakın İdlib halkının şu anda Türkiye sınırına doğru göç ediyor'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 milyona yakın İdlib halkının şu anda Türkiye sınırına doğru göç ettiğine işaret ederek sınırda Suriye içine doğru 30-35 kilometrelik bir koridorda güvenli bölge ilan ederek, orada briket barakalara ilişkin çalışmaların devam ettiğini, Kızılay ve AFAD’ın da gelen kişilere yardımda bulunduğunu anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şansölye Merkel bir 25 milyon avro bana söz vermişti Kızılhaç vasıtasıyla bunu size ulaştıralım diye. Fakat o da tabii Mülteciler Komisyonu vasıtasıyla geldiği için biraz formaliteler uzuyor, daha henüz Kızılay’ımıza gelmedi. Bugün Macron’a da aynı teklifi yaptım, bak dedim Merkel’den böyle bir bize destek oldu, senden de aynı desteği bekleriz dedim” ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin ile bu akşam yapacağı görüşmeye dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Temenni ederim ki, bu görüşmeyle hayırlı bir adım atmış oluruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.