Putin ve Trump görüşecek

Putin ve Trump görüşecek
ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin Helsinki'de bir araya gelecek.

İkilinin ilk görüşmesi değil elbette ama, baş başa görüşecekleri ilk toplantı bu olacak. Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de yapılacak görüşme tüm dünyayı ilgilendiriyor. Trump kendi ifadesiyle Putin’le arkadaş olmayı umuyor. Görüşmeyi organize eden taraf ise ABD Başkanı Donald Trump.

MASADA NE VAR?
İletişim kanalı kurmak : Aslında iki lider için de temel amaç bu. Şimdiye kadar, seçimlere müdahale meselesi- ki Kremlin bunu şiddetle reddediyor- nedeniyle pek mümkün olmadı. Hatta iddiaya göre Trump danışmanlarından korktuğu için bu güne kadar Putin’e bir randevu veremedi. Kimi uzmanlara göre sonunda buluşabilmelerinin iki nedeni var; biri Trump’a artan kamuoyu desteği, ikincisi Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’la görüşmesinden sonra Putin’le bir araya gelmenin artık sorun olmadığı düşüncesi.

“Seçimlere müdahale ettin mi?” demek: Trump, zirvede Putin’e bu soruyu yönelteceğini açıkladı ve ekledi “Bir daha yapma bile diyebilirim ama Putin yapmış olsa bile inkar edebilir.” Yaptırımlar: Diğer en önemli hedeflerden biri Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhakından sonra Batı bloğuyla iyice gerilen ilişkileri onarmak ve hız kesmeyen yaptırımları en azından gevşetmek. Yenilerinin ortaya çıkmasına engel olmak. Kısacası “yeni bir Soğuk Savaş mı yaşanıyor?” denilirken önceki başkan Obama döneminde dibe vuran ilişkileri normalleştirmek. Suriye’de çatışmanın önüne geçmek: Ukrayna kadar önemli bir diğer mesele tabii ki Suriye, iki süper gücün boy gösterdiği bir diğer adres... Putin yönetimi 2015’ten beri Suriye sahnesinde hayli etkin. Bunun Esad’ın lehine olduğu herkesin malumu. Her iki ülke de az çok kendi etkinlik alanlarını belirlemişken en büyük hedeflerden biri güçlerinin karşı karşıya gelmesini engellemek. İki nükleer gücün Suriye gibi tehlikeli bir arenada çatışmasının ne anlama geldiğini az çok herkes tahmin eder...İran’ın etkisi kırılır mı?: ABD’nin bir diğer hedefi de Moskova’yı İran’ın etkisinin kırılması yönünde ikna etmek. Rus basınına bakılırsa ABD askerlerini Suriye’den çekerse, Rusya, İran’ı askerlerini İsrail sınırı yakınlarından çekmeye ikna edebileceğini düşünüyor. Hatta Amerikan basınındaki haberlere göre İsrail, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Trump’a “İran’ın askerlerini çekmesi karşılığında Ukrayna yaptırımlarına bir son ver” diyor.

HABERTÜRK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.