Rus aşısının adı Sputnik V olacak

Rus aşısının adı Sputnik V olacak
Rusya'nın ilk koronavirüsü aşısını tescillemesinin ardından ayrıntılar da belli oluyor. Aşının adının 'Sputnik V' olacağı, Faz 3 denemelerin ise yarın başlayacağı açıklandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ülkede geliştirilen korona virüsü aşısının tescillendiğini açıklamasının ardından ayrıntılar netleşiyor. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu’nun Başkanı Kirill Dmitriev, aşının uluslararası piyasalardaki adının, Soğuk Savaş dönemindeki uzay yarışına ve dünyanın ilk yapay uydusuna atıfla ‘Sputnik V’ olacağını açıkladı.

‘FAZ 3 DENEMESİ ÇARŞAMBA BAŞLIYOR’

Dmitriev, tescilledikleri aşının Faz 3 denemesine yarın başlanacağını, Birleşik Arap Emirlikleri ve Filipinlerde de kısa süre içinde klinik denemelerin başlamasını beklediklerini söyledi.

‘KENDİM DE DENEDİM, CİDDİ YAN ETKİ YOK’

Rus yetkili, “Aşının son derece güvenli olduğuna inanıyoruz. Ben kendim de denedim, ciddi yan etkiler görmedik” dedi.

’20’DEN FAZLA ÜLKEDEN TALEP VAR‘

Şimdiden 20’den fazla ülkeden 1 milyon doz uluslararası talep aldıklarını söyleyen Dmitriev, “Yılda 500 milyon doz üretim için uluslararası anlaşmalar yaptık. Üretimii artırmayı planlıyoruz” diye konuştu. Dmitriev, aşının Brezilya’da da üretilmesinin beklendiğini, Latin Amerika’daki üretimin kasım ayında başlayabileceğini söyledi.

Dmitriev, Rus aşısına yönelik bir hackleme girişimi olmadığını da belirterek “Bilgi paylaşmaya açığız” diye konuştu.

DSÖ’DEN İLK YORUM: GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise Rus aşısına dair ilk açıklamasında, aşının DSÖ’den ön yeterlilik alıp almayacağına dair değerlendirmeler için Rus yetkililerle temas halinde olduklarını açıklamıştı. DSÖ Sözcüsü Tarik Jasarevic, “Rus sağlık yetkilileri ile temas halindeyiz ve aşının DSÖ’den alacağı olası ön yeterlilik için görüşmeler sürüyor fakat herhangi bir aşıya ön yeterlilik verilmesi, gerekli olan bütün güvenlik ve etkinlik verilerinin titizlikle gözden geçirilmesini ve değerlendirilmesini de kapsar” demişti.DUVAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.