Sudan'daki çatışmalarda kaç kişi öldü?

Sudan'daki çatışmalarda kaç kişi öldü?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sudan'da devam eden çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının 604'e yükseldiğini bildirdi.

AA - BM Cenevre Ofisi Enformasyon Birimi Basın ve Dış İlişkiler Bölümü Başkanı Rolando Gomez moderatörlüğünde, haftalık basın toplantısı düzenlendi.

DSÖ Sözcüsü Tarik Jasarevic, Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan'dan bu yana devam eden çatışmalarda yaşamını yitirenlerin sayısının 604'e, yaralananların sayısının ise 5 bin 127'ye yükseldiğini söyledi.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Sözcüsü Paul Dillon, Sudan'daki çatışmalar sırasında 700 bin kişinin yerinden edildiğini ifade etti.

Dillon, geçen hafta bu sayının 340 bin civarında olduğunu anımsattı.

Nijerya'nın kuzeydoğusunda 700 bin çocuk açlık riskiyle karşı karşıya

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke de Nijerya'nın kuzeydoğusunda yaşanan açlık kriziyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Laerke, BM ve ortaklarının çocuklar arasında akut yetersiz beslenmeyi önlemek ve insanların yaşadığı gıda sıkıntısını gidermeye yardımcı olmak için 396 milyon dolar tutarında yardım çağrısı başlattığını söyledi.

Nijerya'nın kuzeydoğusunda yer alan Borno, Adamawa ve Yobe eyaletlerinde, geçen yıl haziran ile ağustos arasında, 4,3 milyon kişinin şiddetli açlık riskiyle karşı karşıya kaldığını anımsatan Laerke, "Çocuklarda yetersiz beslenmenin artması bekleniyor ve yaklaşık 700 bin çocuk ciddi derecede zayıflık riskiyle karşı karşıya. Eğer daha fazla fon gelmezse insani yardım kuruluşları bu risk altındaki 300 bin kişiye ulaşabilecek." dedi.

Laerke, Nijerya'nın kuzeydoğu eyaletlerinde yetersiz beslenme oranında bu yıl ocak ve mart arasında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23'lük artışın olduğuna da işaret etti.

Sudan'da ordu ile HDK arasındaki çatışmalar

Sudan'da 2013'te Darfur bölgesindeki silahlı isyancılara karşı hükümet güçlerine destek amacıyla kurulan HDK'nin tamamen orduya katılmasını öngören "askeri güvenlik reformu" konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, 15 Nisan sabahından itibaren sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve "devlete karşı isyancı güç" ilan edilmesi kararı aldığını bildirmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.