Suudi Arabistan'a opera da geliyor

Suudi Arabistan'a opera da geliyor
Daha önce kadınların ehliyet alıp trafiğe çıkması, sinemaya ve futbol maçlarına gidebilmesinin ardından bu kez de opera Suudi Arabistan'da serbest olacak. Fransa ile anlaşma imzalayan Suudi Arabistan'da ulusal orkestra ve opera oluşturulacak.

Fransa Kültür Bakanı Francoise Nyssen, “Bugün imzalanan anlaşmaya göre Paris Operası, Suudi Arabistan’a ulusal bir orkestra ve opera kurması yardım edecek” açıklamasını yaptı. Nyssen bu açıklamayı Suudi Kültür Bakanı ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında yaptı.

Amaç batı ile yakınlaşmak mı?
Suudi Kralı Selman’ın oğlu Veliaht Prens Muhammed, ülkesinin Batı ile ilişkileri geliştirmesinde sosyal reformları köprü olarak kullanıyor. Suudi Arabistan son dönemde kadınlara yönelik uzun yıllardır devam eden sürücülük yapma yasağını kaldırmıştı. Bir başka reform da Suudi yönetiminin kadınların stadyumlara girmesine de izin vermesiydi. Geçtiğimiz günlerde de Suudi yönetimi, 1970’li yıllardan beri yasaklı olan sinema salonlarının yeniden açılmasına onay verdi.

Bu yeniliklerin nedeni ne?
Ancak bazı uzmanlar, Veliaht Prens Muhammed’in başını çektiği bu reform dalgasının Suudilerin Yemen’deki savaşında sivil can kayıplarını gölgelemek, bölgesel rakibi İran’a karşı Batı’nın desteğini almak ve Suudi Arabistan’ın insan hakları ve demokrasi konusundaki bozuk sicilini unutturmak amacıyla yapıldığını ifade ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.