Uluslararası Ceza Mahkemesi karar verdi: İsrail Filistin’deki suçlardan yargılanacak

Uluslararası Ceza Mahkemesi karar verdi: İsrail Filistin’deki suçlardan yargılanacak
Uluslararası Ceza Mahkemesi bugün tarihi bir karara imzasını attı. Böylelikle İsrail'in, Filistin topraklarında işlediği savaş suçlarına dair soruşturma açılmasının kapısı açılmış oldu.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, mahkemenin Filistin topraklarında yargı yetkisine sahip olduğuna karar verdi. Kararda Filistin'in Roma Statüsü'ne taraf devlet olduğu vurgulandı.



Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs soruşturmaya dahil edilen Filistin toprakları içerisinde yer aldı. Kararda, Filistin'e diğer üye ülkeler gibi muamele edileceği açıklandı. Uluslararası Ceza Mahkemesi, 20 Aralık 2019'da İsrail'in Filistin topraklarında işlediği savaş suçlarıyla ilgili ön incelemesini tamamlamıştı.

Başsavcı Fatou Bensouda, soruşturmanın kapsamına giren işgal altındaki topraklarda mahkemenin yargı yetkisi olup olmadığına ilişkin ilk derece dairesinden karar vermesini talep etmişti.

Bensouda, Mahkeme'ye "işgal altındaki toprakların soruşturmaya dahil edilmesi gerektiği" yönünde mütalaada bulunmuştu.

FİLİSTİN ADALET BAKANI: “KARARDAN MEMNUNUZ”

Filistin Adalet Bakanı Muhammed Fehd eş-Şelalde, UCM’nin İsrail’i savaş suçları nedeniyle yargılama kararına ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.

Kararın tarihi olduğunu ve işgal altındaki Filistin topraklarında işlenen suçlarla ilgili derhal soruşturma başlatılabileceğini belirten Şelalde, UCM’nin bu kararından memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Şelalde, ayrıca İsrail'in 2014'te Gazze'ye karşı savaşı, işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Yahudi yerleşim yerleri ve mahkumlar konusunun UCM’de listelenen üç öncelikli dosya olduğunu kaydetti.

NETANYAHU TEPKİ GÖSTERDİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) İsrail'in işgal ve abluka altındaki Filistin topraklarında işlediği iddia edilen savaş suçlarına ilişkin soruşturma açmaya yetkili olduğu yönündeki kararına tepki gösterdi.

Netanyahu yaptığı yazılı açıklamada, "UCM bugün bir yargı kurumu değil siyasi bir organ olduğunu bir kez daha kanıtladı." ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.