Yapay zekaya erdem ve değer kazandırma yolları Abu Dhabi'de tartışılıyor

Yapay zekaya erdem ve değer kazandırma yolları Abu Dhabi'de tartışılıyor
Abu Dabi Barış Forumu tarafından organize edilen toplantıda yapay zekaya erdem ve değer kazandırmanın yolları tartışılıyor.

Abu Dabi, BAE - Abu Dabi Barış Forumu tarafından "Değerlerin Ötesinde: Yapay Zeka'ya Erdem Kazandırmaya Doğru" başlığı altında düzenlenen Yapay Zeka için Din ve Sivil Toplum Komitesi'nin ilk danışma toplantısı, 27-29 Şubat 2024 tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de gerçekleşecek.

Toplantıya İngiltere hükümeti, Vatikan, Cambridge Üniversitesi'ndeki Faraday Bilim ve Din Enstitüsü temsilcileri ile alanda faaliyet gösteren önemli kuruluşların temsilcileri katılıyor. Ayrıca toplantıda Emirlik Fetva Konseyi, Muhammed bin Zayed İnsan Bilimleri Üniversitesi'nden temsilciler ve dünyanın farklı ülkelerinden uzmanlar, araştırmacılar ve ilgili kişiler katılımcı olarak yer alacak.Toplantının açılış oturumu, İngiltere'deki İyi Niyet Ortaklığı Vakfı Başkanı Piskopos Dr. Russell Rook başkanlığı tarafından yapıldı. Dr. Rook konuşmasında, Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan'ın akıllıca liderliğini ve BAE'nin tüm alanlarda ilham verici bir uygarlık modeli oluşturma çabalarını övdü.

Rook, Abu Dabi Barış Forumu'nun dini ve bilimsel bir liderlik olarak sivil toplum çabalarıyla bütünleşerek yapay zeka alanında 'iman ve etik' varlığını güçlendiren çalışmasından dolayı Başkan Şeyh Abdullah bin Bayyah'ı takdir etti.Emirlik Fetva Konseyi Başkanı ve Abu Dabi Barış Forumu Başkanı Şeyh Abdullah bin Bayyah ise konuşmasına Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan'a dua ederek başladı ve Al Nahyan liderliğindeki Birleşik Arap Emirlikleri'nin, yapay zekanın en iyi şekilde kullanılmasını sağlayan etik çerçeveyi oluşturma konusunda dünya çapında öncülük etmeye olan gayretleri hakkında önemli bilgiler verdi. Bayyah, formun düzenlediği bu toplantının, bilimsel gelişmeyi insanın statüsünü yükselten, haysiyetini koruyan ve hayatını koruyan etik çerçevelerle bağlama ihtiyacı konusundaki küresel endişeye BAE'nin katılımı aracılığıyla vizyonunun somutlaşmış hali olarak değerlendirilebileceğini ifade etti. Ayrıca forumun, Roma Çağrısına katılan bölgedeki ilk kurum olduğunu ve Vatikan'daki Yaşam Koleji ile Faraday Bilim ve İnanç Enstitüsü ile birer anlaşma imzaladığını da sözlerine ekledi.

Katılımcılar, yapay zeka alanında Birleşik Arap Emirlikleri'nin liderliğini ve fikirlerin buluşma noktası, yaratıcılık ve yenilikçilik için bir mekan olması konusundaki rolüne vurgu yaptılar. Aynı zamanda yapay zeka oluşturma yolculuğunda kilit bir kilometre taşı olarak görülen bu toplantıya ev sahipliği yapan Abu Dabi Barış Forumu'nun rolünün öde önemine işaret ettiler.İngiliz Başbakanı'nın Özel Danışmanı Miles Stacey, yaptığı konuşmada hükümetinin bu girişime verdiği desteği vurguladı. Toplantının önemini ve zamansal ve mekânsal anlamını vurgulayan Stacey, liderlik yolunda ilerleyen ve COP28'in başarısının yankılarının gölgesinde ve devletin çeşitli alanlarda elde ettiği başarılarla uyumlu bir şekilde Birleşik Arap Emirlikleri topraklarında düzenlenmesinin anlamlı olduğunu belirtti.Abu Dabi Barış Forumu Genel Sekreteri Şeyh El-Mahfuz bin Bayyah başkanlığındaki Yapay Zeka için Din ve Sivil Toplum Komitesi, dini kurumların yapay zekanın geliştirilmesinde ve yaratılmasında geniş ve etkili bir şekilde yer almasını sağlamak ve kamuoyu tartışmalarını ve uluslararası mevzuatı zenginleştirmek için bir araya gelen dini liderler, sivil toplum kuruluşları, iş adamları ve hükümet yetkililerinden oluşan bir kuruluştur. Komitenin kuruluşu, Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak başkanlığında düzenlenen Yapay Zeka Alanı Güvenli Gelişim Zirvesi'nin sonuçları doğrultusuna harekete geçilmesi kapsamında 2023 yılının Aralık ayının başında Londra'da duyurulmuştu.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.