Yeni bir savaş başlayabilir

Yeni bir savaş başlayabilir
Ukrayna'daki savaş son sürat devam ederken Pasifik'te dünyayı tedirgin eden gelişmeler yaşanıyor. Tayvan ordusu, hava sahasına giren bir İHA’yı düşürdüğünü açıkladı. Çin, Pelosi'nin ziyaretinin ardından 4 Ağustos'ta başlattığı geniş kapsamlı deniz ve hava tatbikatı kapsamında Tayvan sularına balistik füzeler fırlatmıştı

Çin ile Tayvan arasındaki gerilim bir türlü düşürülemiyor. Çin işgaline karşı hazırlıklarını sürdüren Tayvan'dan flaş bir açıklama geldi. Dün sınır ihlali yapan bir hava aracına ateş açtıklarını duyuran Tayvan'dan bugün tansiyonu bir kez daha zirveye çıkaran bir duyuru geldi. Çin’in Tayvan’ın Kinmen Adası'nda bulunan askeri tesisler üzerindeki izinsiz uçuşları devam ederken, Tayvan hava sahasına 'kimliği belirsiz' bir İHA’nın girdiğini duyurdu. Tayvan ordusuna bağlı Kinmen Savunma Komutanlığı, gerekli uyarıların yapılmasının ardından insansız hava aracının bugün yerel saatle 12.30'da düşürüldüğünü açıkladı.

Füze fırlatmıştı

Komutanlık tarafından yapılan açıklamada, Çin tarafından gelecek İHA tacizlerine karşı ihtiyatlı olmaya devam edileceği belirtildi. Çin, Pelosi'nin ziyaretinin ardından 4 Ağustos'ta başlattığı geniş kapsamlı deniz ve hava tatbikatı kapsamında Tayvan sularına balistik füzeler fırlatmıştı. Tayvan, Çin'in tatbikatının egemenliğini ihlal ettiğini ve “abluka” anlamına geldiğini belirtiyor.

Büyük anlaşmazlık

Pekin yönetimi, Tayvan'ın Çin'in bir parçası olduğunu savunurken, Çin ile egemenlik ihtilafı yaşayan Tayvan ise "bağımsız bir ülke" olduğunu belirtiyor. ABD ise Tayvan'ı bağımsız bir ülke olarak tanımamasına karşın Asya-Pasifik bölgesindeki askeri ittifaklarını güçlendirmeye çalışıyor.

Pekin, ABD gemilerinin bölgedeki faaliyetlerini "Tayvan'a bağımsızlık konusunda destek sinyali" ve "provokasyon" olarak yorumluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.