Eğitim şart

Dün sabah telefonuma bir e-mail geldi. Özel bir eğitim kurumundan gelen reklam mesajını üç kez falan okudum sanırım. Bazen bu tür şeyleri idrak etmek zor oluyor, tahmin edersiniz. Beni şaşırtan iletinin özeti kısaca şöyle; Finlandiya eğitim sistemi ile öğrenci yetiştiriyorlarmış. Demek ki bu anlaşılmaz sistemin içinden çıkamadılar, anlayamadılar, hatta baktılar gördüler ki öğrenciler iyi yetişmiyor, Türkiye tipi eğitimden vazgeçip daha anlaşılır ve işe yarar bir eğitim sistemini denemeye karar verdiler. Hemen oturdum araştırmaya başladım, neymiş bu Finlandiya eğitim sistemi? Bu konuda öğrendiklerimi ve okuduklarımı yazacağım bugün. Yıllardır Finlandiya eğitim şeklinden bahsediliyor, duyuyoruz ve okuyoruz ancak bu sistemin bizde uygulanması ne kadar mümkün olur, bilemiyorum.

***

Finlandiya eğitim sisteminin temeli, bilim, sanat, spor ve becerilerin geliştirilmesi üzerine kurulu. Sayısal dersleri ve soyut kavramları, drama, müzik, spor yoluyla öğretiyorlar. Zorunlu eğitim, 7 yaşında başlıyor ve her çocuk, okula velisi olmadan tek başına gidiyor. Tam altı yıl boyunca not yok, sınav yok. Özel okul, devlet okulu diye bir sınıflandırma yok. Her çocuk, aynı eğitimi alıyor. Bütün okulların başarı düzeyi aynı. Eğitim harcamalarının tamamı devlet tarafından karşılanıyor. Bolca spor var. Ev ödevi verilmiyor. İlkokulda teneffüs zamanı 75 dakika.

***

Bir önemli hususta şu; Öğretmenler gün boyunca dört saat ders veriyor. Haftada iki saat mesleki gelişimleri için çeşitli eğitimlere katılıyorlar. Öğretmenler, üniversitede yüksek başarı gösteren mezunlardan seçiliyor ve toplumda en fazla saygıyı hak eden meslekler içerisinde.

 ***

Sizi bilmem de, ülkem adına benim cidden yüreğim burkuldu.

Geçtiğimiz aylarda, “dayak yiyen şükretsin”, “7 yaşındaki çocuklar evlenebilir”, diye beyanat veren İlçe Milli Eğitim müdürünün/müdürlerinin kulakları çınlasın! Bu ülkede eğitim kadar ciddi bir işimiz varken, “mescitsiz okul kalmasın” projesi kapsamında yapılan açılış haberleri, eğitimde daha uzun süre son sıralarda olacağımızın göstergesi...

***

Eğitim şart deyip duruyoruz, fakat cidden hiçbir şey yapmadan duruyoruz! Yıllardır çocuklarımızın nasıl eğitileceğine karar veremediler. Eğitim işi yap-boz tahtasına döndü. Her yıl değiştirilen sistem sayesinde bırakın öğrencileri, velileri; eğitimciler bile sistemin hızına yetişemedi. Milli eğitim bakanı da dahil, bence kimse ne yaptığını bilmiyor. Hoş! Zaten öncelikli halledilmesi gereken sorunlardan, eğitime sıra gelemiyor bir türlü.

Yaz yaz bu konunun sonu gelmez, çok dertliyiz çok.... Eğitim şart!

Sevgiyle kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sevim Güney Arşivi