Antalya’da öğretmenlere imza karşılığı Nurettin Topçu kitabı dağıldı

Antalya’da öğretmenlere imza karşılığı Nurettin Topçu kitabı dağıldı
Antalya’da öğretmenlere imza karşılığında Cumhuriyet eğitiminin dini dışladığını iddia eden, Aleviliğe ve Alevilere yönelik ayrımcı ve aşağılayıcı ifadeler kullanan Nurettin Topçu’nun kitabı dağıtıldı.

Eğitim-Sen’den ‘Eğitim ve öğretimde ideolojik dayatmalara son verilmelidir’ başlığıyla yapılan açıklamaya göre, Antalya Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından AHENK (Antalya’da Hedeflenen Eğitime Nitelik Kazandırma Projesi) adında bir proje başlattı.

Bu projenin amacının “Çağın becerileri ve insani değerleriyle donanmış, yaratıcı ve girişimci çalışmalar ile fark yaratarak bilime sevdalı, kültüre meraklı, duyarlı, nitelikli, sağlıklı ve mutlu bireyler yetiştirmektir” olduğu belirtilen açıklamada, “Proje kapsamı da “Antalya il genelindeki Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilkokul, ortaokul, lise ve dengi tüm okul/kurumları kapsar” şeklinde ifade edilmiştir. Bu proje kapsamında, okullarda öğretmenlere imza karşılığında Nurettin Topçu’nun içinde ayrımcı, aşağılayıcı ifadeler bulunan ‘Türkiye’nin Maarif Davası’ adlı kitabı ücretsiz olarak dağıtılmaktadır” denildi.

DİNE DAYALI EĞİTİMİ SAVUNUYOR

Bu olaya karşı çıkan Eğitim Sen, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Cumhuriyet eğitiminin dini dışladığını iddia eden, dine dayalı eğitimi savunan, tarikatların tanınmasını isteyen, yeni harflerin kabul edilmesine karşı çıkan ve Osmanlıca’nın kullanımından yana olan, üniversite özerkliğine karşı çıkan, Aleviliğe ve Alevilere yönelik ayrımcı ve aşağılayıcı ifadeler kullanan, kız ve erkeklerin ayrı okullarda okutulmasını savunan ve karma eğitime karşı çıkan, eğitim sistemini daha da geriye götürme heveslilerinin savunduğu medrese ve tarikat eğitimine övgüler düzen Nurettin Topçu’nun “Türkiye’nin Maarif Davası” adlı çalışmasının, proje kapsamı içinde yer alması kabul edilebilir bir durum değildir.

Öğretmenlere dağıtımı yapılarak, öğrencilere bu içeriklerin ‘aşılanması’ isteniyorsa burada nasıl bir bilim sevgisi kazandırılacağı ve kültürleri ötekileştiren bir yazarın eseriyle nasıl sağlıklı ve mutlu bireyler yetiştirileceği kocaman bir soru işaretidir. Milli eğitim alanında yürütülen projelerde iktidarın dünya görüşüne yakın isimlerin, içinde ayrımcılık nefret ve aşağılama dolu ifadeler yer alan kitapları üzerinden çalışmalar sürdürülmesi ve dayatmada bulunulması kabul edilemez.

ONAYLAMAK MÜMKÜN DEĞİL

Proje kapsamında konu başlıklarının belirlenmesinden, tartışma materyallerinin seçimine kadar Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün hangi kriterlerle hareket ettiği, bu kitabın dağıtımıyla eğitimin hangi sorunlarına çözüm üretilmek istendiği belli değildir. Bilimsel çalışmalar yapmak yerine, ayrımcı ve aşağılayıcı fikirlerin eğitimcilere dayatılmasını onaylamak mümkün değildir.

Eğitim sistemi, iktidarın siyasal-ideolojik düşünceleri doğrultusunda değil, laik ve bilimsel eğitim anlayışına göre düzenlemelidir. İktidar, projeler yoluyla eğitim öğretim süreçlerinin bütün aşamalarında kendi siyasal gündemini dayatmaya son vermelidir. İktidar ve her açıdan iktidar çizgisinde siyasallaşmış eğitim yöneticileri laik, bilimsel eğitim anlayışına meydan okumaktan vazgeçmeli, eğitimin çözüm bekleyen sorunlarıyla ilgilenmelidir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.