Çocuklar için kritik bir uyarı

Çocuklar için kritik bir uyarı
Salgın tedbirleri kapsamında evde kalan çocuklar uzun süre bilgisayar ve televizyon ekranına maruz kaldı. Samyeli Engelsiz Yaşam ve Eğitim Derneği Başkanı Demir, “Üzülerek söylüyorum ki günün büyük bir bölümünü bu ekranlar karşısında geçiren çocuklarda gelişimsel gerilikler görülmeye başlıyor” dedi

Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında evde kalan çocuklar uzun süre bilgisayar ve televizyon ekranına maruz kaldı. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre ise sınırsız ekran kullanımı çocuklarda uyaran eksikliğine ve otizm semptomlarının görülmesine sebebiyet verebiliyor.

Samyeli Engelsiz Yaşam ve Eğitim Derneği Başkanı Bahattin Demir, “Çocuk gelişiminde 0-3 yaş döneminin çok önemli olduğunu belirterek bu dönemde yapılan yatırımın geleceğe yapılan yatırım olduğunu söyledi. Bahattin Demir, “Covid-19 Pandemisi, her yaş grubunda çeşitli tahribatlar yaratırken bu süreçten en olumsuz etkilenen kesim şüphesiz çocuklar oldu. Ailelerin rutinlerinde meydana gelen değişiklikler, çocukların okula gidememesi dahası kreş ve anaokulu gibi kurumların kapalı olmasının yanında sokağa çıkma kısıtlamaları da çocukların park vb yerlerde daha az vakit geçirmelerine ve daha az sosyalleşme sebebiyet verdi Oyun ve sosyalleşme imkanından mahrum kalma çocuklar için aynı zamanda öğrenme ve sosyalleşme ikliminden de uzaklaşma anlamı taşıyor. Uzmanlar ve çeşitli bilim merkezlerinin yıllardır slogan haline getirdiği; ‘‘0-3 yaş 0 ekran’’ sloganı bu günlerde çocuklarımız için daha büyük önem arz ediyor. Maalesef pandemi sürecinde evde kalan çocuklar dijital ekranlara fazlasıyla maruz kaldı. Üzülerek söylüyorum ki günün büyük bir bölümünü bu ekranlar karşısında geçiren çocuklarda gelişimsel gerilikler görülmeye başlıyor. Çocukların sosyal uyaranlardan uzaklaşarak dijital ekranlara maruz kalmaları çocuklarda uyaran eksikliği veya otizm semptomlarının görülmesine sebebiyet neden oluyor.

Çocuklar risk altında

Uzmanlar aşırı ekrana maruz kalan çocuklara zamanında etkili bir eğitimsel ve psikolojik müdahale gerektiği görüşünde. Çocukları bu tehlikeden korumanın başlıca yöntemi ise sınırlı süreli ekran ve etkili iletişim yöntemleri uygulama da. Büyük kentlerde yaşayan çocukların daha çok risk altında olduğunu belirten Demir, “Televizyon ekranından çocuklarımızı oldukça uzak tutalım, farklı etkinlikler ile çocuklar desteklenmeli çünkü bu dijital süreç geç konuşmaya sebep oluyor” uyarısında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.