İstanbul Arel Üniversitesi siperli maske üretimine başladı

İstanbul Arel Üniversitesi siperli maske üretimine başladı
İstanbul Arel Üniversitesi, COVID-19 ile mücadele kapsamında koruyucu ekipman üretimi için çalışmalara başladı.

İstanbul Arel Üniversitesi Polimer Teknolojiler ve Kompozit Uygulama ve Araştırma Merkezi (POTKAM), COVID-19 pandemisi ile mücadelede ihtiyaç duyulan ekipman ve cihazların tedarik sorununu bir nebze de olsa azaltmak için üretim çalışmalarına başladı. COVID-19 ile mücadelede Kolektif Üretim Hareketi olan ‘3 Boyutlu Destek Platformu’na Arel Üniversitesi, ArelPOTKAM bünyesinde bulunan 3 boyutlu yazıcıları ile destek veriyor. Bu salgın ile mücadelede en büyük desteği veren sağlık personellerinin korunması için ihtiyaç duyulan “Yüz Kalkanı” üretilmeye başlandı.

İstanbul Arel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Argun KARACABEY koruyucu ekipman üretimi kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili;
“Ülkemizin içinde bulunduğu duruma ilişkin olarak hem bireysel hem kurumsal olarak herkes elinden geleni yapmak zorundadır. Bu inanışla, üniversitemiz araştırma merkezlerinde bulunan 3 boyutlu yazıcılar ile neler yapabileceğimiz konusunda arkadaşlarımız çalışma yapıyorlar. Bu çalışmaların ilk sonucu olarak siperli maske üretimi yapan insiyatiflerle birlikte siperli maske üretimi yapmaya karar verdik. Ancak bununla da yetinmeyerek bir diğer çalışma içine daha girdik. Florence Nigtinghale Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Cem BAYKAL’ın önerisi ile girdiğimiz bu araştırmada, 3D yazıcıları kullanarak N95 maskelerde kullanılan ventillerden üreterek, kadın pedlerini kullanmak suretiyle düşük maliyetli ancak işlevsel maske üretimini de araştırıyoruz.” dedi.

ArelPOTKAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yeşim Müge ŞAHİN ise proje ile ilgili;
“Koruyucu ekipman ve cihaz konusunda ne yazık ki eksiğimiz var. Biz de bu kapsamda Kolektif Üretim Hareketi olan ‘3 Boyutlu Destek Platformu’na destek olmak için 3 boyutlu yazıcılarımızla yüz kalkanı üretimine başladık. Önceliğimiz bu mücadelede büyük özveriyle çalışan sağlık çalışanlarımıza destek olmak. Üniversite olarak bu mücadelede devletimizin ve vatandaşımızın her zaman yanındayız.” diyerek sözlerini noktaladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.