Kadın cinayetlerine dikkat çekmek için sergi açtılar

Kadın cinayetlerine dikkat çekmek için sergi açtılar
Üniversite öğrencileri kadın cinayetlerine farkındalık oluşturmak için ‘409+8 Gün’ adında bir sergi açtı. Sergide, yeni yıla 8 gün kala 23 Aralık’a kadar erkekler tarafından öldürülen 409 kadına dikkat çekmek isteniyor.

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi (İYYÜ) öğrencileri sanat galerisinde ‘409+8 Gün’ başlıklı sergi açtı. Serginin küratörlüğünü üstlenen İYYÜ İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Özlem Vargün, “Sergi ile ülkemizde işlenen kadın cinayetlerini sorgulamak istedik. Yeni yıla 8 gün kala 2019 yılında öldürülen 409 kadına vurgu yapıyoruz” dedi.

Kırmızı ölümü çağrıştırıyor
Sergide kadına dair hiçbir görselin bulunmadığını belirten Dr. Vargün, iç mekanda kullanılan kırmızı rengin, diğer ses ve temaların anlamını da anlatarak, “Renkler, sesler ve diğer temalar kadın cinayetlerini anlatıyor. Sergi, site-specific (ortam odaklı) bir yerleştirmeyle oluşturuldu. 


Farkındalık oluşturmak istedik
Mekanın atmosferine hakim olan kırmızı renk, kalp atışı sesi ve sayaç sesi tekinsizliği, yazılar merakı, giriş kapısı ise gerilimi simgelemektedir. Sergi bütünsel bakış açısıyla farkındalık oluşturmakta ve bilindik baskın hegemonyanın içinde kalan kadının duygu durumunu sorgulamaktadır. Katılımcıların duvarlara bıraktığı izler ise mağara resimleri gibi geleceğe bırakılan mesajlardır. Birlik, destek ve farkındalık anlamına gelmektedir” diye konuştu.

Katılımcı sergi
Dr. Özlem Vargün, ziyaretçilerin karşısına katılımcı bir sergi ile çıktıklarını söyleyerek, “Kadın cinayetleri konusunda bilgili miyiz? Bir şey yapılabileceğine dair bir çabamız ve umudumuz var mı? Ne yapılabilir? Bu konuda öneriler ne olabilir? Bu katılımcı sergide güç birliği oluşturmak adına mekâna eldiven ve sprey boya bırakılmış ve galeriye gelen ziyaretçilerden eldiveni giyerek sprey boya ile el izini bırakması istenmiştir. Bu el izi, destek ve güç birliği anlamına gelmektedir. Katılımcılar sergi alanındaki deftere kadın cinayetleri konusundaki fikirlerini yazarak bu konuda çözüm önerisi sunmaya teşvik edilmektedirler” dedi. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.