LGS sınavında uyulması gereken şartlar - Sınava kaçta gelinecek

LGS sınavında uyulması gereken şartlar - Sınava kaçta  gelinecek
İlköğretim okulu son sınıfında okuyan öğrenciler yarın LGS'de ter dökecek. 1 milyon öğrencinin katılacağın sınavda giriş belgeleri, kimlikleri ve kırtasiye ürünlerini hazırlamaya başladılar. Peki LGS saat kaçta başlayacak, uyulması gereken kurallar nedir? İşte detaylar...

Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) liselere yerleştirmede bu yıl ilk kez uygulanacak ve isteğe bağlı girilecek Liselere Geçiş Sınavı (LGS) yarın saat 09.30’da başlayacak. Sınav, sekizinci sınıf öğretim programları esas alınarak yapılacak. LGS aynı gün iki bölüm halinde uygulanacak. Öğrencilere çoktan seçmeli 90 soru yöneltilecek. Sınavın birinci oturumu olan sözel bölüm saat 09.30’da, ikinci oturum olan sayısal bölümü ise saat 11.30’da başlayacak. Sözel bölümde öğrencilere 50 soruyu cevaplamaları için 75 dakika, sayısalda ise 40 soru için 60 dakika süre verilecek.

09.00'da sınav merkezinde olun
Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için öğrencilerin, en geç saat 09.00’da, fotoğraflı sınav giriş belgelerinde belirtilen binada olması gerekiyor. Geçerli kimlik belgesi ve fotoğraflı sınav giriş belgesi yanında olmayan öğrenciler LGS’ye alınmayacak. Peki, LGS nasıl uygulanacak, sınavda uyulması gereken kurallar neler, cevap kâğıdında öğrenciye ait hangi bilgilerin olması gerekiyor? İşte adaylara son hatırlatmalar...

Sıra numarasına göre oturun
- LGS salonlarına giren öğrenciler, fotoğraflı sınav giriş belgesinde belirtilen salonda kendi sıra numarasında oturacak. Gerektiğinde öğrencinin yerini değiştirme yetkisi sınıflarda salon görevlisi öğretmenlere ait. LGS başlamadan önce salonda görevli öğretmenler sınavda uyulacak kuralları hatırlatacak. Bina sınav komisyonundan ağzı kapalı olarak alınan sınav güvenlik poşetlerinin, salonlarda sınava giren öğrencilerin önünde sınav başlama saatinden 15 dakika önce usulüne uygun olarak açılması gerekiyor. Salonda görevli öğretmenler, sınav güvenlik poşetinden çıkan sınav soru kitapçıklarıyla cevap kâğıtlarını sayacak, basım hatası ve benzeri hataları kontrol edecek; salon yoklama listesiyle karşılaştırmasını yaptıktan sonra, öğrencilere dağıtımını yapacak.

Dört kitap türü var
- Öğrencilerin, cevap kâğıdında yazılı olan T.C kimlik numarası, adı ve soyadı bilgilerini kontrol ederek hata varsa salon görevlilerine söylemesi ve salon görevlilerinin bu durumu tutanak altına alması gerekiyor. Öğrenci adına düzenlenmiş cevap kâğıdı yoksa veya kullanılamayacak durumdaysa; verilen yeni/yedek cevap kâğıdına öğrencinin, kimlik bilgilerini salonda görevli öğretmenin açıklamalarına göre yazması ve kodlaması isteniyor. Yapılan hatalı veya eksik kodlamadan öğrenciyle birlikte salon görevlileri de sorumlu olacak.

- Adayların; cevap kâğıdı üzerindeki kitapçık türü ve cevap bilgileri işaretlemelerini siyah yumuşak uçlu kurşun kalemle yapması, soru kitapçığında yer alan açıklamalarda ve cevap kâğıdında belirtilen örnekte olduğu gibi yuvarlağın dışına taşırmadan cevap kâğıdında ilgili seçeneği bularak işaretlemesi lazım.

- Cevap kâğıdındaki imza bölümünün silinmeyen bir kalemle öğrenci tarafından imzalanması gerekiyor. Cevap kâğıdında bulunan, “Bu alanda işaretleme yapmayınız” kısmı hiçbir şekilde işaretlenmeyecek.

- Soru kitapçığının A, B, C ve D olmak üzere dört ayrı türü olacak. Öğrencinin, A kitapçığını kullanıyorsa cevap kâğıdında kitapçık türü bölümünün ‘A’ yuvarlağını, B kitapçığını kullanıyorsa ‘B’ yuvarlağını, C kitapçığını kullanıyorsa ‘C’ yuvarlağını ve D kitapçığını kullanıyorsa da ‘D’ yuvarlağını işaretlemesi lazım. Sınav görevlilerindense, doğru işaretlemenin yapılıp yapılmadığını soru kitapçığı ve cevap kâğıtları üzerinden kontrol edip, sınıf öğrenci yoklama listesine gerekli kodlamaları işlemesi bekleniyor.

Kopya çekerseniz...
- Her sorunun dört cevap seçeneği olacak. Bu seçeneklerden sadece birinin işaretlenmesi gerekiyor. Birden fazla cevap seçeneğinin işaretlenmesi veya değiştirilmek istenen cevabın işaretlemesi tamamen silinmeden yeni bir işaretleme yapılması hâlinde bu soruya verilen cevap, optik okuyucu tarafından yanlış cevap olarak değerlendirilecek. Optik okuyucu tarafından okunamayan işaretlemelerde o soru boş bırakılmış olarak kabul edilecek. Cevap kâğıdına işaretlenmeyen cevaplar değerlendirmeye alınmayacak.

- Sınav sırasında salon görevlileri tarafından kopya çekildiği tespit edilirse kopya çeken öğrencilerin sınavları iptal edilecek.

- LGS bitiminde öğrencilerin cevap kâğıdını sınav görevlilerine teslim edip, salon yoklama listesini imzalaması gerekiyor.

Sonuçların açıklanma tarihi 22 Haziran
LGS sonuçları 22 Haziran'da açıklanacak. Sınavla ve sınavsız öğrenci alan okullara tercih ve yerleştirme ile ilgili iş ve işlemler, 2018 yılı Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu'nda yer alacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.