1 lira ve 50 kuruşu bulunanlar dikkat! Darphane uyardı: Artık bu paralar...

1 lira ve 50 kuruşu bulunanlar dikkat! Darphane uyardı: Artık bu paralar...
Darphane madeni paralar ile ilgili olarak yeni kararlar aldı. 25 kuruş, 50 kuruş ve 1 lira gibi madeni parası olanlara uyarı yapıldı. Geçerliliğini yitirecek madeni paralar için karar verildi. İşte detaylar…

Berrin Ozan Yeşiltepe - Türkiye’de fiyatlar aldı başını gidiyor. Döviz yükselişe geçti. Tüm bunların sonucu olarak her geçen gün değerini kaybeden Türk Lirası’nın son durumunun ne olacağı, dolar karşısında daha ne kadar irtifa kaybedeceği merak ediliyor.

Cebinde 1 lira ve 50 kuruşu bulunanlar dikkat! Darphane duyurdu: 10 adet 1 liranın toplam fiyatı 10 lira iken demirin ağırlık fiyatı yükselen dolar ile artınca 2 katı bir fiyata demir olarak 1 lirayı satabiliyorlardı. Bu da 1 liranın ağırlık anlamında değerinin 2 katı daha fazla olduğunu ortaya koymuştu. Bugün yükselişe geçen döviz kuru ile birlikte yükselen demir fiyatları sonrasında bu oranın daha da artması bekleniyor.

madeni-paralarin-degeri-dustu.webp

PARANIN GRAMINI AZALTTILAR

Türk lirasındaki madeni paraların değer kaybı sonrası, Darphane, madeni Türk Lirası için 14 yıl sonra ilk kez değişiklik yaptı. Artan maliyetler sonrası madeni 1 lira ve 50 kuruşlarda ağırlık azaltıldı. Yeni değişiklik ile madeni Türk Lirası yarım milim incelirken, üretimde yüzde 30 tasarruf sağlandığı ifade edildi. Yeni paralar piyasaya sürüldü.

HEM DEĞERİNİ HEM AĞIRLIĞINI KAYBETTİ
Madeni paradaki üretim değerinin artması ile kendi değerinden pahalıya üretilen madeni paraların üretiminden tasarruf edebilmek için alınan karar ile paranın gramı düşürüldü.
Ağırlığı azaltılarak gramı azalan madeni paralar aynı zamanda incelik kazandı. Böylelikle Darphane 14 gibi uzun bir aradan sonra madeni paralar ile ilgili değişiklik yapmış oldu.
Darphane madeni paraların üretim değerini düşürmek için paraların basımında kullanılan bakır, çinko ve nikelin oranlarını değiştirerek paraların üretiminde yüzde 30 oranında tasarruf elde etti.

Yapılan çalışmalar sonrasında paranın fiziki durumu şu şekilde meydana geldi: 1 lira 8.2 gramdan 6.6 grama geriledi. 50 kuruş 6.8 gramdan 5.5 grama düştü. Paranın kalınlığı yaklaşık yarım milim inceldi. İlk etapta 1 TL ve 50 kuruş piyasaya sürüldü. 1, 5, 10 ve 25 kuruşla ilgili çalışmalarsa devam ediyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.