2023 kıdem tazminatı ne kadar?

2023 kıdem tazminatı ne kadar?
Kıdem tazminatı, asgari ücretin yeni yılda 8 bin 506 TL'ye yükselmesiyle beraber güncellendi. Peki 2023 kıdem tazminatı ne kadar?

Kıdem tazminatı işten çıkarılan veya emekliye ayrılan kişilere işverenler tarafından zorunlu olarak ödenen paradır. Geçtiğimiz yılın son 6 ayında 5 bin 500 TL olan asgari ücret, bu senenin ilk 6 ayı için yüzde 54,99 zamlanarak 8 bin 500 TL olarak güncellendi. Peki geçtiğimiz yılın ikinci döneminde 15 bin 371 TL olan kıdem tazminatı bu yıl ne kadar oldu?

2023 KIDEM TAZMİNATI NE KADAR?

Kıdem tazminatı her yıl ocak ve temmuz ayında, 6 aylık enflasyon verilerinin belli olmasıyla güncellenir.

1 Ocak 2023 itibarıyla yeni kıdem tazminatı tavanı 19 bin 982 lira 83 kuruş oldu.

Örneğin 10 senedir asgari ücretli olarak çalışan bir kişi kıdem tazminatı olarak 199 bin 820 TL alacak. 

KIDEM TAZMİNATI NASIL ALINIR?

Kıdem tazminatı çalışanların emeklilik ve işsiz kaldığı dönemlerde alabileceği önemli bir haktır. Şartların sağlanması halinde her çalışan kıdem tazminatı alabilir. 

Kıdem tazminatı alabilmek için çalışanın işveren tarafından işten çıkarılması gerekir. Eğer çalışan kendi isteğiyle işi bırakırsa kıdem tazminatı alamaz. Ayrıca kıdem tazminatı alabilmek için, çalışanın işyerinde 1 yıllık çalışma süresini doldurmuş olması gereklidir.

Erkekler askerlik, kadınlar evlilik nedeniyle işten ayrılırsa kıdem tazminatı alabilir. Ayrıca çalışan emekli olduğunda kıdem tazminatı almaya hak kazanır.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

İşçi, çalıştığı her 1 yıl için 30 günlük brüt ücreti kadar kıdem tazminatı hak eder. Yani 1 yıllık kıdemi olan bir işçi, 1 aylık brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı alır.

Eğer bir işçi, aynı işverene bağlı farklı işyerlerinde toplamda 1 yıl çalışmışsa tazminat alabilir. Farklı işverenlere bağlı işyerlerinde 1 yıldan az çalışılırsa kıdem tazminatı talep edilemez.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.