2 buçuk yılda 6 milyar lira

2 buçuk yılda 6 milyar lira
Araç geçiş garantisi verilerek yaptırılan Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprülerinden geçmeyen araçlar için şirketlere iki buçuk yılda 6 milyar TL ödeme yapıldı

Yap, işlet, devret modeli ile yaptırılan köprülerin kamuya maliyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na sunulan soru önergesine verilen cevapla gözler önüne serildi. İlgili firmalara, “araç geçiş garantisi” verilerek yaptırılan Osmangazi Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçmeyen araçların kamuya iki buçuk yıllık faturası 6 milyar TL olduğu öğrenildi.

CHP'li Antmen sordu
CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Osmangazi Köprüsü’nden 2016 yılının Haziran ayından bu yılın Şubat ayına kadar geçen araç sayısı ile elde edilen geliri sordu. Antmen, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün ise aynı yılın Ağustos ayından bu yılın Şubat ayına kadarki hasılatının açıklanmasını istedi.

19.2 milyon araç geçmedi
Antmen’in önergesini yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, 32 aylık araç geçiş garantisinin 38.9 milyon olmasına karşın Osmangazi Köprüsü’nden geçen araç sayısının 19.7 milyon olduğunu ve bu geçişlerden 1 milyar 328 TL gelir elde edildiğini açıkladı. Köprüden geçmeyen 19.2 milyon araç için verilen araç başına 35 dolarlık “geçiş garantisi ücreti”nin kamuya maliyeti ise yaklaşık 4 milyar TL oldu.

4 dolar geçiş garantisi
Bakan Turhan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü ise 30 aylık sürede 37 milyon 212 bin 121 aracın kullandığını ve 433 milyon 611 bin TL gelir elde edildiğini açıkladı. Bu köprü için yüklenici firmalara verilen “araç geçiş garantisi” sayısı ise 125 milyon olduğu için buradan da ciddi kamu zararı doğdu. Araç başı yaklaşık 4 dolar geçiş garantisi verilen köprüde eksik kalan 87 milyon araç için devletin kasasından 2 milyar 88 milyon TL çıktı.

Halkın parasına göz dikmeyin!
Bakan Turhan’ın soru önergesine verdiği cevabı değerlendiren CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Hazine’nin kasasından köprüleri yapan firmalara her yıl milyarlarca TL aktarıldığını ve bunun AK Parti’nin yanlış projelerinden kaynaklandığını savundu. Köprüleri hayatları boyunca görmeyen yurttaşların dahi araç geçiş garantisi nedeniyle bu köprülere para ödediğini ifade eden Antmen, “Bütün vatandaşlardan alınan vergilerle bu firmalara ödeme yapılacak. Sözde yerli ve milli iktidar dolara savaş açıyor ancak firmalara dolarla ödeme yapıyor" dedi. "Vatandaşın üç kuruşuna göz dikilmesin" diyen Antmen, "'Biz tek kuruş ödemeden köprüleri yaptık’ dediler ama gelinen noktada kendileri tek kuruş ödemese de vatandaş milyarları ödedi. Bu zararlar vatandaştan alınacağına Saray’a aktarılan milyarlarla karşılansın. Halkı tanzim satış kuyruklarında soğana muhtaç hale getirenler ödesin. Emeklilikte yaşa takılanlara ‘türedi’ diyenler ödesin" ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.