2020 Aralık ayı evde bakım parası yatırıldı mı? Evde bakım ücreti yatırılan iller

2020 Aralık ayı evde bakım parası yatırıldı mı? Evde bakım ücreti yatırılan iller
Yılın son ayında yakınlarının sağlık giderlerini karşılamak ve onların durumunu iyileştirmek adına vatandaşlar birçok araştırmada bulunarak evde bakım parası ile ilgili son bilgileri edinmek istiyor. Her ay belirlenen limit tutarında binlerce kişinin hesabına yatırılan ücret hakkındaki detaylar haberimizde yer alıyor. Peki, aralık ayı evde bakım parası yatırıldı mı? İşte tüm gelişmeler...

2020'nin sona ermesine kısa bir süre kala binlerce vatandaş evde bakım parası hakkında araştırmalarda bulunarak kendi şehri için son durumu öğrenmek istiyor. Evde bakım ücreti yatırılan iller sorgulanmaya devam ediliyor. Hasta yakınlarına bakmak ve durumlarının daha iyiye gitmesini sağlamak isteyenler adına hazırladığımız haberimizde tüm detayları okuyabilirsiniz. Ayrıca evde bakım parası hakkından yararlanmanız için gereken belgeler ve şartlar da aşağıda yer almaktadır.

Evde bakım ücreti için gereken belgeler ve şartlar

Eğer evde bakıma muhtaç bir yakınınız varsa şartları karşılamanız durumunda ödeneklerden faydalanabilmektesiniz. Bunun için birkaç belge de gerekiyor. Evde bakım ücreti nasıl alınır? sorusunu soranlar için şartlar şunlardır;
 

Evde bakım ücreti/evde bakıma destek yardımından yararlanabilmek için hastanelerden alınacak 16.12.2010 tarih ve 27787 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan” Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” kapsamında alınan Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında engel oranı % 50 ve üzeri olup ağır engelli EVET- HAYIR bölümünde EVET ibaresi olması gerekmektedir.

Özürlü kişinin başkasının yardımı ve bakımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek düzeyde olması gerekiyor. Yani tuvalet, beslenme ihtiyacı, giyinip-soyunabilme, merdiven inip çıkabilmek gibi…

Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olunan birey sayısına göre kendisine düşen ortalama aylık gelir tutarının, bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3’ünden daha az olduğunun bakım raporu ile tespit edilmesi gerekmektedir. (Aile bireylerinin hesaplanmasında üvey evlatlar, vatani görevini yapmakta olan bireylerde sayılmaktadır. Ayrıca, aile bireylerinin geliri toplamında üniversitede okumakta olan bireylerin almış olduğu öğrenci kredisi ve burslar miktarı ne olursa olsun gelir kapsamı dışında tutulmaktadır.)

30.07.2006 tarih 26244 sayılı “Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik” kapsamında bakım ihtiyacı olan engelli koşullarına sahip olmak.

– Öncelikle valilik veya kaymakamlıklara bağlı defterdarlık veya mal müdürlüklerinden başvuru evrakları alınacak.

– İl veya ilçe idare kurulundan muhtaçlık kararı belgeleri alınacak.

– Alınan belgeler ‘SGK-Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü’ne teslim edilecek.

– SGK alınan belgeleri inceleyecek ve yaşlılık maaşı alıp almayacağınıza karar verecek.

– 65 yaş aylığı için başvurunun yakını tarafından (vasi) yapılması için mahkemeden ‘vasi’lik kararı alınacak.


2020 Aralık ayı Evde bakım ücreti yatırılan iller

Yatırılan iller oldukça haberimiz de güncellenecektir.

EVDE BAKIM ÜCRETİ KAÇ LİRA?

Yeni yılda, memur maaş katsayısına bağlı olarak 65 yaş aylığı, engelli yardımı, engelliler için evde bakım parası başta olmak üzere tüm sosyal yardımlar zamlandı. Sosyal yardımlarda yüzde 5.49 oranında artış yapıldı. 2019 yılında 1.384 lira tutarındaki evde bakım desteği, 2020 yılı Ocak ayında 1.460 liraya yükseltilmişti. Temmuz ayı katsayı düzenlemesiyle 2020 yılı Temmuz-Aralık dönemi için evde bakım yardımı aylık 1.544,61 TL’ye çıkarıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.